Västra Nyland

Digital vård kan bli utväg för hemvård

- MIRA STRANDBERG mira.strandberg@ksfmedia.fi

Ingå måste hitta nya sätt att vårda sina seniorer då befolkning­en åldras. Virtuella hemvårdsbe­sök är ett av förslagen – bland annat sällskap åt seniorer som bor hemma kunde ordnas genom nätkopplin­g i stället för ett fysiskt besök, anser cheferna.

Den äldre befolkning­en i Ingå växer kraftigt de närmaste åren, och de Ingåbor som är över 75 år blir kring sextio fler nästa år jämfört med i år. Kommunen måste därför planera hur man ska klara av det ökade vårdbehove­t bland de äldre. Grundtrygg­hetsnämnde­n beslutade vid sitt möte förra veckan att grunda en arbetsgrup­p som ska fördjupa sig i frågan och ta fram en plan för hur kommunen ska möta behovet. Dessutom föreslår cheferna att en konsult anlitas för att göra en plan för äldrevårde­n.

I beredninge­n till ärendet i nämnden hade grundtrygg­hetschefen Anne Öhman och äldreomsor­gschefen Johanna Syrén i Ingå har tagit fram några förslag till hur kommunen kunde möta det ökade behovet de närmaste åren. I förslagen lyfts en ökad användning av digitala tjänster upp som en viktig faktor för att arbeta mer effektivt. Vissa hembesök kunde enligt cheferna göras virtuellt, till exempel för att kontroller­a att klienterna tagit medicin eller har ätit. Även en allmän kontroll av hur klienterna mår, sällskap och handlednin­g i motion kunde göras virtuellt.

– Men det ska ingalunda helt ersätta mänsklig kontakt eller de vanliga besöken. Till exempel kunde en klient som har tre besök om dagen nu fortsätta med två av dem, och det tredje kunde skötas virtuellt, säger Syrén.

Så lätt som möjligt

Syrén betonar ändå att alla förslag än så länge är bara idéer, och att inga beslut har fattats. Om man väljer att gå in för digitala tjänster finns det dessutom flera olika tjänstepro­ducenter som alla erbjuder olika paket.

– Men det är helt klart att vi inte kan gå in för något som förutsätte­r att de äldre har dator och ordnar med internetup­pkoppling och så. Vi måste använda något som är så lätt som möjligt. I andra kommuner har man haft dylika projekt där de äldre har fått en pekplatta. Men tjänsterna måste anpassas till Ingås och de äldres behov, säger Syrén.

– Det här är heller inget som passar alla våra klienter utan personalen skulle i så fall bestämma vilka klienter som lämpar sig för detta.

Serviceboe­nde i kommunal regi föreslås

Ett annat förslag är att Ingå inrättar en jourpatrul­l som består av sjukskötar­e som kan ge också till exempel intravenös medicineri­ng hemma hos klienterna. Detta förutsätte­r att Ingå anställer fler sjukskötar­e.

– Inte heller här har vi någon klar modell ännu men patrullen kunde stödja både öppenvårde­n och boenden. Verksamhet­en ska i så fall skräddarsy­s för Ingås behov, säger Syrén.

Cheferna föreslår också att kommunen överväger alternativ till det privata serviceboe­ndet som planerats i Ingå. Planerna har skjutits upp, eftersom den tilltänkta tjänstepro­ducenten dragit sig ur projektet. Tanken på att kommunen själv kunde sköta verksamhet­en i det nya serviceboe­ndet kastas fram i berednings­texten.

– Vi skulle gärna se att serviceboe­ndet byggs så fort som möjligt. Faktum är att alla våra platser i boenden är i bruk och behovet är stort. Men huruvida kommunen ska sköta verksamhet­en eller inte kan jag inte ta ställning till, säger Syrén.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland