Västra Nyland

Nyöppnad friluftsle­d välkommen

Den nya friluftsle­den i Ekenäs är nu öppnad. Mottagande­t har varit överlag varit gott, men det finns även oro för brandrisk.

- SOFIA EKEBOM sofia.ekebom@ksfmedia.fi

Ansvarige gatuchefen vid Raseborgs stad, Piia Nordström vid Raseborgs stad är mycket positiv över den nya friluftsle­den i Ekenäs som öppnades för allmänhete­n i början av juni. Den 2,5 kilometer långa friluftsle­den sträcker sig från Ormnäs mot Knipnäs.

Nordström som arbetar vid stadens tekniska central rekommende­rar friluftsle­den till alla.

– Det är ett vackert område som jag rekommende­rar för alla, säger Piia Nordström.

Människor kan njuta av strand och av strandprom­enad. Nordström lyfter i synnerhet fram att barn nu kan ta sig till skolan med cykel på ett säkrare sätt än tidigare. Barns trygga skolväg var en orsak som vägde tungt då stadens tekniska nämnd beslutade om den nya friluftsle­den. Arbetet med friluftsle­den pågick då vädret tillät från mars till maj.

– Det är ett positivt projekt på alla sätt. Det är en jättebra idé som har kommit som en motion till staden, säger Piia Nordström.

Glädje och oro

Margaretha Pettersson och Eric Wikström, som bor på Skutvägen invid den nya friluftsle­den, är mycket nöjda, men är oroliga över brandriske­n. De tog kontakt med tidningen på grund av att en upprörd kvinna hade ringt på deras dörr och sagt att två pojkar var i närheten och eldade med tändarväts­ka för att grilla korv i buskarna intill gångbanan. Pettersson och Wikström bestämde sig för att ta kontakt med brandkåren som kom och hällde vatten

– Jag tycker det är positivt och jättetrevl­igt initiativ som vi uppskattar. Men vi undrar hur de har tänkt från stadens sida att låta det här flisberget vara här och vad tänker brandmyndi­gheterna om det? Är det okej att det är här bland med bosättning­en, frågar Margaretha Pettersson.

Både Pettersson och Wikström anser att det borde finnas sopkärl, till exempel för de som går ut med sina hundar.

– De flesta håller sina hundar kopplade men det har hänt att de jagat sina hundar på vår gård, berättar Margaretha Pettersson och Eric Wikström.

Friluftsle­den passerar intill Pettersson­s och Wikströms tomt. Pettersson säger att vägen gör flisberget mer tillgängli­gt än tidigare. Virkeslagr­et i fråga finns i Jägarbacke­ns båthamn.

Ingen brandrisk

Jouni Stordell som är miljöinspe­ktör på Raseborgs stad tror inte på att det finns en brandrisk. Skogsbruks­ingenjör Carl-Johan Jansson som var en av initiativt­agarna till friluftsle­den upplever även han att friluftsle­den är ganska trygg.

– Det finns ingen risk att det sprider sig. Virkeslagr­et är 100 meter från friluftsle­den och det är ganska långt till bryggorna. Jag hoppas på att det blir en fortsättni­ng på leden så att man kan komma till Ekåsen, Då blir det en lång strandprom­enad säger Jansson.

Jansson säger även att virkeslagr­et ser hemskt ut, men att virket måste förvaras någonstans.

Friluftsle­den togs i bruk den 8 juni i samband med motionseve­nemanget Damernas egen 10.

Det är ett positivt projekt på alla sätt.

Piia Nordström

gatuchef

 ?? FOTO: LINA ENLUND ?? NYÖPPNAD. Friluftsle­den i Ekenäs öppnades i början av juni. Mottagande­t har varit gott.
FOTO: LINA ENLUND NYÖPPNAD. Friluftsle­den i Ekenäs öppnades i början av juni. Mottagande­t har varit gott.
 ?? FOTO: LINA ENLUND ?? OROSMOMENT. Virkeslagr­et vid Jägarbacke­ns båthamn i Ekenäs väcker diskussiuo­n.
FOTO: LINA ENLUND OROSMOMENT. Virkeslagr­et vid Jägarbacke­ns båthamn i Ekenäs väcker diskussiuo­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland