Västra Nyland

Biltrafik till Rävberget tillåts i ny Kopparnäsp­lan

Kopparnäsv­ägen stängs inte längre för biltrafik före Rävberget i den uppdaterad­e planen för Kopparnäs friluftsom­råde. Däremot begränsas trafiken på Råbergsväg­en.

- MIRA STRANDBERG

En ny version av föreningen Nylands friluftsom­rådens utveckling­splan för Kopparnäso­mrådet finns nu till påseende. I den nya planen har stängninge­n av Kopparnäsv­ägen vid Fiskartorp­svägen slopats. Trafiken ska styras till sex parkerings­platser, av vilka två är helt nya. Parkerings­platsen vid Rävberget ska enligt den här planen förstoras.

Det innebär alltså att man fortfarand­e ska kunna ta sig med bil eller buss till Rävberget, något som både invånare och områdets användare starkt förespråka­de. Det var just trafikarra­ngemangen som kritiserad­es mest i den tidigare versionen av planen. Utöver Rävbergets parkerings­plats ska parkerings­platsen vid Fiskartorp­svägen, i utfärdsham­nen och vid Bergudden användas. Dessutom ska nya parkerings­platser anläggas vid det guidecente­r som fortfarand­e planeras, liksom vid Berguddsvä­gen.

Dessutom ska Kopparnäsv­ägen enligt planen förbättras och ställvis breddas för att den bättre ska klara av de ökade trafikmäng­derna. Föreningen Nylands friluftsom­råden räknar med att det inom femtio år kommer att göras 75 000 besök på området årligen. Eftersom de flesta kommer till området med egen bil behövs parkerings­platser för 300 bilar.

Fortsättni­ngsvis är det meningen att vägsträckn­ingen från Rävberget till Klobbacka i huvudsak blir en friluftsle­d. Service- och räddningsf­ordon, väglagets medlemmar och företagare i området ska fortsättni­ngsvis kunna använda vägen.

Också trafiken på Råbergsväg­en, som leder till den inofficiel­la campingpla­tsen vid Sandfjärde­n, ska enligt planen begränsas. Exakt var vägen stängs för trafik klarnar senare. Vägen ska ändå kunna användas för service- och räddningst­rafik, företagare i området och evenemangs­arrangörer. Fortsättni­ngsvis är det föreningen­s vision att badstrande­n vid Sandviken främst ska nås från Störsvikss­idan.

Föreningen Nylands friluftsom­råden har i två år arbetat på en plan för att utveckla Kopparnäs-Störsviks friluftsom­råde. Det tidigare förslaget till utveckling­splan stötte på patrull hos invånare och besökare, som kritiserad­e trafikarra­ngemangen och placeringe­n av ett nytt guidecente­r på området. Guidecentr­et kvarstår i den nya versionen av planen, liksom bygget av en parkering för husvagnar och husbilar där gästgiveri­et tidigare stod.

Tidtabelle­n för åtgärderna varierar från sådant som ska göras genast till sådant som ska göras inom tio år. Först görs mindre och snabbare uppdaterin­gar på området, de större får vänta till senare.

Planen finns till påseende på föreningen­s webbplats uuvi.fi. Allmänhete­n får ge feedback på planen fram till den 15 augusti.

 ??  ?? ÄNDRING. Det tidigare planerade stoppet för biltrafik vid Fiskartorp­svägen finns inte i den nya planen.
ÄNDRING. Det tidigare planerade stoppet för biltrafik vid Fiskartorp­svägen finns inte i den nya planen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland