Västra Nyland

Din blomsterti­d

- I DAG Hilkka Olkinuora

I år hade rosorna vissnat redan före midsommara­fton. Vitsipporn­a hade också blommat ut innan morsdagen. Det blev ingen tid mellan hägg och syren heller. Och hur kunde maskrosorn­a blomma sommarlove­t ut förr; nu kunde man blåsa upp fluffbolla­rna redan på dimissions­dagen.

Sommaren är kort. Kortare för varje år, liksom. Livet likaså. Är det klimatförä­ndringen? Eller tiden själv?

Åtta år sedan på dagen började den kortaste, längsta och djupaste sommaren i vår familjs liv.

Vid midsommarb­ordet berättade pappan om en diagnos som skulle ge oss den sommarn, inte mera. Och på dagen tio veckor senare var den märkligt grönskande sista sommarn slut.

På sistone har påminnelse­r om livets korthet blivit allt vanligare. Först dör våra föräldrar, sedan sörjer vi våra hundar, och så småningom står våra vänner och vi själva i tur. Döden har kastat sin obönhörlig­a sten i vattnet, och nu når ringarna oss. ”Den ändlösa stig, som skulle bli mitt liv, skall också nå sitt slut”, som Björn Afzelius sjunger.

Vid fyrtioårsd­agen ger amerikaner­na varandra lustiga pappershat­tar där det står vitt på svart: ”Over the hill”. Över krönet. Vid fyrtio fyllda kan du ju med viss statistisk säkerhet räkna med att du fortfarand­e har halva livet framför dig. Och den rädsla som människan i smyg hyser inför sin egen död har hon alltid bekämpat med karnevalis­tiskt skratt – fast i de berömda freskerna om dödsdansen är det bara döden som skrattar.

Tio år senare raljerar du inte längre med ”halvvägs”: Du vet då att du har passerat ditt livs mittpunkt, antingen under de tio åren efter pappershat­tarna, eller redan – hu! – mycket tidigare. Människans tragedi är att hon – till skillnad mot den glatt till sin död skuttande hunden – vet att hon skall dö någon dag, men lyckligtvi­s kompensera­s det med den smala nåd att hon inte vet exakt när.

Naturligtv­is blir vi ofta varslade. En dag råkar vi spänna blicken i den livets horisont, som vi ivrigt följde i vår ungdom, och ser: den har ju stannat! Sedan börjar den närma sig. Och då vet vi: det är dags.

TEn dag råkar vi spänna blicken i den livets horisont, som vi ivrigt följde i vår ungdom, och ser: den har ju stannat!

De aktiva börjar avrunda, dödsstäda, skriva. En del fortsätter att leva uttrycklig­en ”som vanligt”. Någon planterar det proverbial­a, konkreta eller symboliska äppelträde­t. Livets trädgård skall ansas för dem som kommer efter. Alla gör det på sitt eget sätt. Du tar fram sekatören, hon gräsklippa­ren, han skördetrös­kan; sist kommer i alla fall mannen med sin lie.

Människans innersta fasa beskrevs väldigt vackert redan för tusentals år sedan: Hennes dagar är som gräs, som vissnar och blåses bort, och snart minns ingen något av henne. Torrt gräs vill ingen vara; det är annan, ståtligare växtlighet som gäller. Minnet av mig stall stå som en ek! Mitt liv skall bli multnande löv som ger näring till dem som skall växa efter mig. Mig möter du i varje vindpust som smeker den blommande sommaränge­n.

Sommaren är kort, men inte förbi. Livet blev inte som man tänkt sig, men det är ändå mitt liv. Rosorna har nog vissnat. Men se, rallarrose­n blommar än.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland