Västra Nyland

Helander kastade nästan 87 meter och Sandblom blev femte

- JESPER SUNDSTRÖM jesper.sundstrom@ksfmedia.fi

IF Raseborgs Oliver Helander avbröt herrarnas spjuttävli­ng i Kuortane, men innan det fick han till en bra träff. Helander kastade finländskt årsbästa i lördags. HIK-friidrotts Linda Sandblom blev femte i samma tävling.

Det var en högklassig spjuttävli­ng som avgjordes i Kuortane på midsommard­agen. På plats var fem idrottare med personliga rekord som var längre än 90 meter. Också Oliver Helander deltog och han blev andra efter att ha kastat 86,93 meter i tredje omgången.

– Så klart är jag nöjd med resultatet och inför tävlingen var min målsättnin­g att kasta finländskt årsbästa. Antti (Ruuskanen) gjorde ju det i sin senaste tävling och nu lyckades jag slå hans resultat, säger Helander som inledde tävlingen med att kasta 78,15 meter.

I andra omgången blev det underkänt för Helander och efter det fick han alltså till det redan nämnda kastet på nästan 87 meter. Helander kastade inte mera efter det och han säger att det var en försiktigh­etsåtgärd.

– Under tävlingen fick jag känningar i sidan och därför valde jag att sluta efter det tredje kastet. Som sagt är jag nöjd med mitt resultat, men överlag var inte dagens känsla den bästa.

Tävlingen vanns av esten Magnus Kirt som kastade 90,61 meter. Det var andra gången den här veckan som han kastade över 90 meter. Tysklands Andreas Hoffmann kastade 82,82 meter och det gav en tredje plats.

För Helander fortsätter säsongen troligtvis i Karis om ett par veckor – då är det dags för SFI-mästerskap­en.

– Efter det är tanken att tävla i 22-åringarnas EM, säger Oliver Helander.

Delad femte plats för Sandblom

Damernas höjdhoppst­ävling i Kuortane avgjordes i krävande förhålland­en och det syntes på resultatta­vlan. Linda Sandblom misslyckad­es på sitt första försök på 175 centimeter. Det andra försöket var bättre och Sandblom ställde in siktet på 180 centimeter. Där blev det tre rivningar och tävlingen var över.

– I början var jag tam, men det kändes bättre efterhand även om det ändå inte räckte till på den andra höjden. För tillfället vet jag inte riktigt vad jag ska säga. Jag vet inte vad som gick fel, säger Sandblom.

Tre deltagare stannade på 175 centimeter – Ella Junnila avbröt sitt deltagande inför det tredje hoppet på 180 centimeter och Sini Lällä hade tre rivningar på samma höjd.

Det betydde att Sandblom landade på delad femte plats med Lällä. Junnila blev fjärde efter att ha klarat av 175 centimeter på sitt första försök. Heta Tuuri hoppade 180 centimeter och det räckte till en tredje plats. Även Jessica Kähära hoppade lika högt, men hon var felfri fram till 183 centimeter och blev andra. Ana Simic från Kroatien vann. Hon hoppade 190 centimeter.

– Visst kan man säga att det var krävande väderleksf­örhållande­n, men det är svårt att säga hur mycket det påverkade och alla hade samma förutsättn­ingar. Däremot var det den överlägset kallaste tävlingen jag har hoppat i den här säsongen, säger Linda Sandblom.

Hennes tävling fortsätter den här helgen med grenkarnev­alen i Lojo.

IF Raseborg Tuomas Puputti tävlade också i Kuortane. Han blev tionde på 800 meter för herrar med tiden 1.54,63.

 ?? FOTO: VN-ARKIV/LINA ENLUND ?? BRA KAST. Oliver Helanders bästa kast i Kuortane mätte 86,93 meter.
FOTO: VN-ARKIV/LINA ENLUND BRA KAST. Oliver Helanders bästa kast i Kuortane mätte 86,93 meter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland