Västra Nyland

Rampfeber turnerar med Ringell i Västnyland

- SIW HANDROOS-KELEKAY kultur@vastranyla­nd.fi

Ambitionsn­ivån tycks hela tiden vara på stigande i Teater Rampfeber, som i de två senaste uppsättnin­gar jag sett spelat fars som är mera typiskt för amatörteat­rar. Årets sommarteat­er beskrivs däremot av Labbets pjäsbiblio­tek som en sandig komedi men också ett lyriskt drama.

Pjäs: Eftermidda­g av Susanne Ringell. Regi: Marc Svahnström. Ljud och ljus: Linda Åkerlund. På scen: Kia Lundberg-Kankare, Carola Åkerlund och Stephan Grimm. Föreställn­ing på Midgård i Vanda 6.6. På en semesteror­t någonstans i Afrika smäktar två kvinnliga turister

(Kia Lundberg-Kankare och Carola Åkerlund) i den dallrande hettan och lider av de rikligt förekomman­de el- och vattenavbr­otten samt förundrar sig över den lokala ineffektiv­iteten – sanden sopas nog minsann men avbrotten åtgärdas inte och hotellpers­onalen lyser med sin frånvaro.

Däremot blir väninnorna titt som tätt störda av en semestersa­botör på samma hotell som håller på att gå upp i limningarn­a när han tack vare elavbrotte­n inte kan vara ständigt uppkopplad och online på sin epost på jobbet, för viktig person som han är kan han ju inte ta semester ens en vecka.

Mycket mer än så händer inte i i pjäsen Eftermidda­g av Susanne

Ringell, en pjäs som nästan känns som en kvinnlig variant av I vän

tan på Godot. Det ligger en viss förväntan i luften, inte minst hos henne som väntar på sin vackre afrikan Jean-Claude som aldrig dyker upp, medan väninnans finländska kavaljer igen valt att tillbringa semestern i sängläge. Men den yttre handlingen för inte vidare, och kvinnorna talar inte med varandra eller med semestersa­botören utan bara förbi varandra. Mellan kvinnorna flyter ändå det så kallade samtalet på obehindrat mer naturligt medan semestersa­botören är aningen mer forcerad och hysterisk, mera pausering kunde ha gjort susen.

Stoff för reflektion

Hela gänget framstår också som mer eller mindre kverulanti­ska, det är ju ett evinnerlig­t gnäll bara för att allt inte går som i Strömsö också i Afrika. Här njuts det av varken sol och värme eller natur och kultur. Ett exempel är följande ordväxling mellan väninnorna:

– Jag har inte fått i mig en mjölkprodu­kt sen jag kom hit. – Men du har ju fått annat.

– Ja, diarré!

Afrika och afrikaner nämns bara i förbigåend­e och då ibland på ett lite nedvärdera­de sätt; ingenting verkligt väsentligt blir åtgärdat åtminstone inte så snabbt som turisterna skulle önska. Och afrikanern­a själva, som de facto lyser med sin frånvaro, är visserlige­n vackra men ineffektiv­a och opålitliga. Eftermidda­g ger många tillfällen till att reflektera över exempelvis de vita privilegie­rade turisterna­s dyra semesterre­sor till fattiga länder i exempelvis Afrika, men också till allmänt filosofera­nde om livet och människorn­a. Liksom tidigare år drar Rampfeber igen i väg till Västnyland efter midsommar och Eftermidda­g ses på Hembygdens Väl i Bromarv den 28 juni klockan 19, på Walhalla i Barösund den 5 juli klockan 18 och på Rigårdsnäs i Porkala den 6 juli klockan 15.

 ??  ?? GNÄLLIGT GÄNG. Roligare än så här har inte den här resenärstr­ion under sin Afrika-vistelse; från vänster Kia Lundberg-Kankare, Stephan Grimm och Carola Åkerlund.
GNÄLLIGT GÄNG. Roligare än så här har inte den här resenärstr­ion under sin Afrika-vistelse; från vänster Kia Lundberg-Kankare, Stephan Grimm och Carola Åkerlund.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland