Västra Nyland

Nu ska publiken säga sitt om resecentre­ts konst

Sex konstverk – tre för de båda platserna som ska förses med väggmålnin­gar vid Karis järnvägsst­ation – ska nu rangordnas av publiken. I augusti koras segraren.

- MIRA STRANDBERG

Publikomrö­stningen i tävlingen om två nya konstverk till Karis resecentru­m har börjat. Sex konstverk tävlar om publikens gunst. Totalt kom det in 24 förslag, tolv för placeringe­n vid södra ändan av den nya tunneln, och tolv för muren vid resecentre­t. Av dessa valdes sex konstverk till publikomrö­stningen. Alla konstverk är anonyma, varken juryn eller allmänhete­n får i det här skedet veta vem som lämnat in bidragen.

De valda konstverke­n till ändan av tunneln är ’Kariskarta­n’, ’PikkuJumbo’ och ’Risteys’ (korsning). Kariskarta­n är en karta över Karis där ortens landmärken har ersatts av platsens namn – på engelska. ’Pikku-Jumbo’ är ett stiliserat ånglok och ’Risteys’ är ett abstrakt verk som symboliser­ar stationsom­rådets betydelse för människans fria rörlighet.

Till muren vid det nya resecentre­t valdes konstverke­n ’Matkaajat’, ’Roll-on-Karis’ och ’Yhteys’ (samband). ’Matkaajat’ har djurmotiv, ’Roll-on-Karis’ består av stiliserad­e människoge­stalter och ’Yhteys’ är tematiskt ihopkoppla­d med konstverke­t ’Risteys’.

Publikomrö­stningen pågår till den 7 juli. Konstverke­n finns till påseende i biblioteke­n i Karis och Ekenäs, och på stadens webbplats. Det går att rösta i biblioteke­n eller elektronis­kt. Det segrande konstverke­t väljs och offentligg­örs den 13 augusti. Vid valet beaktas både juryns åsikt och publikröst­erna. De vinnande bidragen får 3 000 euro per verk, en summa som kritiserad­es av lokala konstnärer och kulturaktö­rer tidigare i vår.

 ?? FOTO: SKÄRMAVBIL­D/RASEBORGS STAD ?? TÄVLAR. Ett av bidragen i väggmålnin­gstävlinge­n för resecentre­t i Karis är Pikku-Jumbo, ett stiliserat ånglok.
FOTO: SKÄRMAVBIL­D/RASEBORGS STAD TÄVLAR. Ett av bidragen i väggmålnin­gstävlinge­n för resecentre­t i Karis är Pikku-Jumbo, ett stiliserat ånglok.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland