Västra Nyland

Släktforsk­arna gjorde en tur till Österbotte­n

- SPT ANITA VALTONEN

Släktforsk­are från Raseborg och Hangö gjorde en medlemsres­a till Österbotte­n den 24 till 26 maj.

På fredagen togs vi emot av Göran Fors som är ordförande för Vasanejden­s släkt- och bygdeforsk­are. Han och viceordför­ande Lisen Jåfs förevisade föreningsl­okalen Arkivet och berättade om verksamhet­en där.

Verksamhet­en hos dem är långt lika som i våra föreningar i Västnyland. De hade ett omfattande och välordnat bibliotek och arkiv.

På lördagen besökte vi Meteoria, meteoritkr­atern i Söderfjärd­en. Där berättade och förevisade vår fenomenala guide Henrik Fågelbärj Söderfjärd­ens historia, hur den uppstod, befolkades och slutligen torrlades för 100 år sedan.

Vår färd fortsatt sedan till Björkö som ligger i Kvarkens skärgård. Skärgården är Finlands enda naturav på Unesco:s världsarvs­lista. Tyvärr kunde vi inte p.g.a. regnet besöka Saltkaret, ett 20 meter högt utkikstorn i Svedjehamn­en. Normalt kan man därifrån se miltals ut över världsarve­ts unika skärgård.

Färden fortsatte i stället till Mårtes Gårdsmusem som upprätthål­ls av Björkö fornminnes­förening. Här kunde vi se bl.a. ett av byns äldsta vackert dekorerade Björköskåp. Vidare

BESÖK. fanns här motormuseu­m, soldatens stuga och jordbruksu­tställning. Våra värdar Mona och Tony Britwin bjöd även på lokal dialekt som nog var så svår att förstå.

Vi gjorde även ett stopp vid Maria kyrkan i Björkö. Där fick överraskan­de lyssna till orgelmusik och sjunga till ”Nu är det ljuvlig sommar”.

Vädret klarnade verkligen upp efter detta. Efter att vi åkt över Replot bron kom vi sedan till Strömsö som många hade önskat besöka. Förvånansv­ärt litet var det, mindre än man kunde tro då man ser på TVprogramm­en.

Sedan var det dags att ta farväl av vår guide som berättat så otroligt mycket under vår dag. Med 50 års erfarenhet kände han till det mesta.

Söndagens första programpun­kt var ett besök i Stundars friluftsmu­seum. Vi såg bara en del av det två hektar stora området. Verksamhet­sledaren Gunilla Sand förde oss till en gammal bondgård, skolsal och lanthandel. En liten nostalgitr­ipp blev det för många då vi fick se och uppleva tiden från förr.

Vi körde sedan mot Kristinest­ad där vi besökte Galleri Gottorp som är ett konstgalle­ri med konstverk av Stina Engvall och Sonja Lapveteläi­nen. I två av byggnadern­a har de byggt upp permanenta utställnin­gar.

I en 1600-tals stuga levandegör­s Kristinest­ad på 1600-talet med dockor och texter. I häxmuseet finns en utställnin­g som genom texter och bilder beskriver häxförfölj­elsen i Kristinest­ad på 1600-talet.

Efter en kort tur genom Kristinest­ad körde vi mot Utttermoss­a Soldattorp. Där bjöds vi på god hemlagad mat medan ”byfånen” Raimo Nummela underhöll oss med sina berättelse­r.

Han blev år 2011 officiellt utsedd till nationell XI byfåne då han mot alla odds år 1998 hade öppnat ett kafé i ett gammalt soldattorp beläget långt inne i skogen. År 2016 fick han även ett kulturpris av Österbotte­ns förbund för att han förvandlat det bortglömda torpet till en kulturoas. Hans affärsidé har visat sig vara en framgångss­aga. Ett oförglömli­gt besök.

Trötta och nöjda med många minnen och upplevelse­r i bagaget återvände resenärern­a till Västnyland sent på söndagskvä­llen.

 ?? FOTO: ANITA VALTONEN ?? Släktforsk­are från Raseborg och Hangö gjorde en medlemsres­a till Österbotte­n.
FOTO: ANITA VALTONEN Släktforsk­are från Raseborg och Hangö gjorde en medlemsres­a till Österbotte­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland