Västra Nyland

Ledare: Så var vi tillbaka vid sex lag igen

Att lag ger bort sina serieplats­er på högsta serienivå är beklagligt, men inte helt överraskan­de. För få spelare är det stora problemet.

- THOMAS SUNDSTRÖM thomas.sundstrom@ksfmedia.fi

Samtidigt som den finländska elithandbo­llen presentera­de svenska handbollsl­egenden Ola Lindgren som ny tränare för herrlandsl­aget kom det dåliga nyheter från fältet. Karislaget BK-46:s damlag gav bort sin serieplats och därmed är det redan tre lag som kastat in handduken på högsta serienivå i landet – på herrsidan gjorde HC HIK och Atlas samma sak tidigare i våras.

Det att ligajumbon HC HIK skulle göra det var ingen överraskni­ng. Däremot var Atlas och BK:s sortier mera otippade – vi talar trots allt om två stora föreningar och även om Atlas inte hade den bästa av säsonger bakom sig kom ändå beskedet från Vanda – åtminstone utifrån sett – som en överraskni­ng.

BK:s damer är sedan ett kapitel för sig. Med tjugo poäng på lika många matcher kom man in på en tredje plats i vinterns grundserie och säsongen slutade till slut i våras med en fjärde plats. Man hade hoppats på medalj, men nådde inte riktigt fram. Som helhet var dock säsongen helt godkänd.

Men trots det spelas det inte FM-seriehandb­oll i Karis i höst. Orsaken är spelarbris­t och det är klart med en trupp på tio spelare, och då bara en målvakt, kan man inte genomföra en FM-serie. Det behövs mera folk än så och att sätta för stor tilllit till spelare som redan avslutat sina karriärer eller alltför unga juniorer går heller inte. Det kan fungera i korta perioder för enskilda spelare – Sjundeådam­ernas vår är ett bra exempel – men att bygga en säsong på det går inte.

Och även om det nu drabbade BK är det här förstås inte ett unikt Karisprobl­em, utan i många föreningar har man samma utmaningar att få ihop tillräckli­gt stora spelartrup­per. Inte minst på damsidan är situatione­n alarmerand­e. Inför den förra säsongen gav både Åbo IFK och Atlas bort sina serieplats­er och serien genomförde­s med sex lag. Nu återvänder Atlas, men då försvinner i stället BK och man står kvar på sex lag.

I BK-46 får man starta om och en tröst är att steget upp till FM-serien inte behöver vara speciellt stort. De lag som vill spela i FM-serien får i praktiken göra det.

Och förstås hinner man tänka om i Karis. Det är bara att se på sommaren 2014 då BK:s herrlag lämnade FM-ligan för att återkomma omgående. BK-damerna kan förstås hoppas på något liknande, men vanligtvis brukar det dessvärre vara så att när ett lag ger bort sin plats så blir det så också.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland