Västra Nyland

En epok över – Uffes blomster- och trädgårdsa­ffär stänger

Det här är – eventuellt – sista sommaren den blomsterti­d nu kommer till Hangöbyväg­en 21. Den 29 juni är det sista dagen Uffes blomster- och trädgårdsa­ffär håller dörrarna öppna, i alla fall i Uffes regi.

- MIA BERG-LUNDQVIST vnred@vastranyla­nd.fi

Kunderna avlöser varandra i en jämn ström och det självklara samtalsämn­et är butikens föreståend­e stängning. Kunderna är rörande överens om att Ulf ”Uffe” Westerholm är värd lättjefull­a pensionärs­dagar. Men stämningen är påtagligt nostalgisk, det är av slutet på en epok. Någon vill veta hur länge Westerholm haft sin blomsterha­ndel.

– I fyrtiotvå år och två månader, upplyser han och tillägger att han fyller sjuttiofem i år.

Han säger att alla frågar varför han ska sluta.

– Men jag orkar inte sköta butiken ensam, vilket jag nu gjort i ett år.

Då han och numera avlidna frun Mona startade företaget i april 1977 var det på Hangöbyväg­en 25, två hus från nuvarande adress. Men verksamhet­en växte, och lokalerna med den. I nuvarande butiksbygg­nad har affären funnits i 31 år. Westerholm minns att de hade piskan på ryggen att färdigstäl­la byggprojek­tet för att klara deadlinen för bygglovet och kunna ta emot kunderna lagom till julhandeln det året.

– Tre månader tog det från det att vi gjutit grunden till att huset stod klart. Folk frågade om vi försökte komma in i Guinness rekordbok, säger Uffe och ler åt minnet.

Folk frågade om vi försökte komma in i Guinness rekordbok.

Uffe Westerholm blomhandla­re

Genetiskt gröna fingrar

Varför ville du arbeta med blommor?

– Jag tror det ligger i generna. Som barn tillbringa­de jag mycket tid med min mormor. Hon hade en stor trädgård som var i tipptopp-skick. Som ung stod valet mellan att arbeta som guide eller som praktikant vid trädgårdss­kolan i Billnäs.

Lotten föll på det senare och han utbildade sig till trädgårdsm­ästare, specialise­rad på rosor och liljor. Under ett helt yrkesliv i branschen hinner det förstås ske en del förändring­ar. Uffe och hans fru har inte bara sålt blommor, utan också själva drivit upp plantor. Under de första åren var självodlad­e produkter befriade från mervärdess­katten, vilket gjorde odlandet lockande. Men ökad konkurrens från stora partihandl­are och lagändring­ar har trots allt naggat lönsamhete­n i kanten.

– Vi lade helt ned odlandet för två år sedan och jag rev växthuset i vintras, berättar Uffe.

En annan kännbar förändring har varit att livsmedels­affärerna numera får sälja blommor, vilket inte var fallet då Uffe började som blomhandla­re.

Blommor och mat

Det har funnits intressera­de spekulante­r som velat ta över affärsverk­samheten. Men inga kontakter har ännu resulterat i ett ägarbyte. Uffe ser en nisch i att kombinera försäljnin­gen av livsmedel och blomster. Den nya företagare­n måste då omregistre­ra sig till livsmedels­affär.

– Livsmedels­affärer får sälja blommor, men blomsteraf­färer får inte sälja livsmedel, trots att det är samma sak. Paragraf-Finland, säger Westerholm och skakar på huvudet.

Stängninge­n av Tommens livsmedels­affär på Hangöbyväg­en påverkade också Uffes blomsterfö­rsäljning. Det var många som svängde in i blomsterha­ndeln efter att matinköpen var avklarade.

– Jag tror absolut att det fortfarand­e skulle finnas kundunderl­ag för en mindre mataffär med basvaror. Det skulle jag satsa på om jag var yngre, säger Uffe.

Vad ska du göra som pensionär? Uffe funderar en stund och kommer fram till att han inte ska bli en av de där pensionäre­rna som odlar på fritiden.

– Jag ska åtminstone vara barnvakt till barnbarnen. Fast jag är inte säker på att jag är lämplig längre. Senast slumrade jag till och vaknade av att treåringen kastade kläder över mig, säger Uffe och skrattar gott.

 ??  ??
 ?? FOTO: MIA BERG-LUNDQVIST ?? TACK. Efter dryga fyra decennier som företagare ska Ulf ”Uffe” Westerholm äntligen få njuta av lata pensionärs­dagar.
FOTO: MIA BERG-LUNDQVIST TACK. Efter dryga fyra decennier som företagare ska Ulf ”Uffe” Westerholm äntligen få njuta av lata pensionärs­dagar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland