Västra Nyland

I pension efter 4 000 ledare

Det var i december 1982 som John-Erik Jansén inledde sitt arbete vid Västra Nyland. I dag tackar han då för sig. – Det känns som rätt tid att göra det nu, säger han.

- THOMAS SUNDSTRÖM thomas.sundstrom@ksfmedia.fi

ADJÖ. Det blev drygt 4000 ledare för John-Erik Jansén. Nu väntar pensionärs­livet.

Nyblivne 65-åringen John-Erik Jansén är i dag sista dagen på jobbet. Efter det återstår ännu två månader semester innan han officiellt blir pensionär efter nästan 37 år i huset.

– Och det att blev så här många år visar ju nog att jag har trivts bra här, säger Jansén.

En viss betoning ligger då på ordet ”här”, det vill säga VN:s redaktion vid Genvägen i Ekenäs. För faktum är att även om det är på Västra Nyland som Jansén gjort det i särklass längsta dagsverket så är det från Hufvudstad­sbladet han går i pension efter att han under de senaste åren fungerat som ledarskrib­ent där.

– Det har varit en givande tid och ett bra team att jobba med. Samtidigt är jag tacksam över att jag rent fysiskt kunnat arbeta här i Ekenäs. Jag skulle inte ha varit så pigg på att början pendla in till Helsingfor­s.

Åbolänning i Västnyland

Och det är alltså just på Genvägen Jansén arbetat. Visserlige­n var VN inne i centrala Ekenäs på Stationsvä­gen när han började 1982, men redan då fanns planerna på att flytta ut till Genvägen och det skedde sedan 1985.

– Det att jag kom hit var litet av en slump, jag sökte ett jobb som var ledigt och fick det, säger Jansén som är uppvuxen i Åbo och fick sina första journalist­iska erfarenhet­er vid Åbo Underrätte­lser.

Nu blev det alltså i stället Västnyland och Västra Nyland. Han anställdes som redigerare, men fick pröva på det mesta på den då 100 år gamla lokaltidni­ngen.

– Jag hade ingen västnyländ­sk anknytning, bortsett från mina månader i Dragsvik, men det var inga problem att komma in i vardagen här. På redaktione­n togs jag mycket väl emot och det har alltid varit en bra anda här, säger han.

Jag tycker förstås om att skriva ledare, det är en process där det gäller att först att sätta in i ett ämne, skapa en bild av det och få fram en personlig analys John-Erik Jansén

Många ledare

År 1989 utsågs Jansén till andre redaktör för Västra Nyland. Samtidigt blev han då ledarskrib­ent mer eller mindre på heltid – en syssla som han haft sedan dess, först på VN och sedan på HBL.

– Jag tycker förstås om att skriva ledare, det är en process där det gäller att först sätta sig in i ett ämne, skapa en bild av det och få fram en personlig analys. Sedan är det klart att vissa ämnen faller lättare för en än andra, men jag har nog varit en all round-ledarskrib­ent.

En annan sak är sedan att vissa saker kan vara svårare. Att skriva en ledare direkt om Estonia eller 9/11 kändes tungt:

– Det var svårt att sätta ord på det, men det var ledare som måste skrivas.

Och på tal om det, hur många ledare har det blivit genom åren?

– Vi talar om cirka 4 150, säger JohnErik Jansén efter att ha kollat upp det – inte helt oväntat har han sina ledare prydligt katalogise­rade.

Stora förändring­ar

Dessutom handlar det inte bara om ledare. Under många år har Jansén också haft ansvaret för Genvägen – en artikel bestående av klipp från andra finlandssv­enska tidningar.

– Genvägen är populär och binder på sätt och vis ihop Svenskfinl­and på ett mycket enkelt och konkret sätt.

Det var 1995 som Genvägen lanserades och ungefär i samma veva skapade VN:s dåvarande chefredakt­ör Olle Spring ett annat lyckat koncept. Dagens glädjeämne var under ett år en del av ledaren.

– Det var då när allt var ganska dystert och de dåliga nyheterna avlöste varandra. Det märktes också på ledarna, så vi hade alla dagar också ett kort instick om något positivt som hänt. Det var inte alltid det lättaste att hitta ett tema, men Dagens glädjeämne låg perfekt i tiden, och handlade om allt mellan himmel och jord, säger Jansén.

Nya former

I dag – 25 år senare – handlar mycket om att nå läsare på nya plattforme­r. Papperstid­ningens framtid har diskuterat­s mycket genom åren och gör det också nu i en allt mera digitalise­rad tillvaro.

– Fortfarand­e utgår jag från att vi behöver en seriös och trovärdig journalist­ik, framför allt i dag när det finns så mycket ute på nätet som inte är det. Trovärdig journalist­ik och riktig kunskap finns förstås också på nätet. Men med mina rötter stadigt i papperstid­ningsvärld­en tror jag nog på en ganska lång framtid för den tryckta tidningen,säger JohnErik Jansén.

Själv stiger han dock åt sidan efter den här veckan.

– Det blir skönt att följa med det som händer och sker utan att behöva ha en åsikt eller formulera en kommentar, säger John-Erik Jansén.

 ?? FOTO: LINA ENLUND ??
FOTO: LINA ENLUND
 ?? FOTO: LINA ENLUND ?? PACKAR IHOP. Ledarskrib­enten John-Erik Jansén är i dag sista dagen på jobbet. Till Västra Nyland kom han 1982.
FOTO: LINA ENLUND PACKAR IHOP. Ledarskrib­enten John-Erik Jansén är i dag sista dagen på jobbet. Till Västra Nyland kom han 1982.
 ?? N D L U E N N A L I : O
F ??
N D L U E N N A L I : O F

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland