Västra Nyland

Vägstängni­ng skaver än

Guider, invånare och företagare är nöjda över att den nya planen för Kopparnäs friluftsom­råde inte spärrar av trafiken till Rävberget. Men några saker skaver än i planeringe­n.

- MIRA STRANDBERG mira.strandberg@ksfmedia.fi

Invånare och företagare i Kopparnäst­rakten är fortsättni­ngsvis kritiska mot föreningen Nylands friluftsom­rådens planer på att stänga av vägen till Sandfjärde­n för biltrafik.

– Egentligen verkar den uppdaterad­e planen i stort sett ganska bra. Det är fint att man får köra ända till Rävberget, säger Lucille Rosenqvist, som är en av invånarna i området kring Kopparnäs.

En försämring för invånarna är ändå att Råbergsväg­en, som för till Sandfjärde­n och den fina stranden där, fortfarand­e ska stängas.

– För Degerö- och Stävöborna och andra ortsbor är det definitivt en försämring, säger Rosenqvist.

Hon bor själv på Stävö, som ligger mitt emot det Föreningen Nylands friluftsom­råden kallar för utfärdsham­nen (retkisatam­a) i ändan av Fiskartorp­svägen. Stävö är en tätt befolkad halvö med små tomter, och de flesta invånare har egen strand. Men mitt på ön finns det tomter utan egen strand och för dessa fanns det tidigare en allmän badstrand.

– Stranden var skyltad och kommunen skötte om den, säger Rosenqvist.

När Kopparnäso­mrådet köptes av friluftsfö­reningen togs den allmänna stranden bort och man sade att Stävöborna kan använda Kopparnäs allmänna stränder.

– Nu tas de också bort av oss om man stänger av vägen.

Ingen företagare utan kunder

Också företagare Susse Ekström, som bland annat har paddlingsv­erksamhet i Sjundeå och i sommar även i Ingå, är missnöjd med planen att stänga Råbergsväg­en.

– Det är ju bra att vi som är företagare fortfarand­e ska få använda vägen, men det är inte så bra att vara företagare om inte folk kan ta sig dit, säger hon.

För Ekström är Sandfjärde­n en enda möjlighete­n att ha paddlingsv­erksamhet, eftersom platsen för det tilltänkta nya guidecentr­et intill avtaget till Fiskartorp­svägen är för oskyddad.

– Det blåser helt för mycket där, paddlare kan inte komma dit.

Hon har i stället fört fram tanken att man kunde utveckla servicen vid Sandfjärde­n, så att en företagare kunde ha ett litet café och uthyrnings­verksamhet där.

– Då kunde företagare­n samtidigt sköta uthyrning av tältplatse­r och husvagnspl­atser och sköta om området. Det skulle vara lite övervaknin­g.

– Det finns ingen campingpla­ts i Kyrkslätt, Sjundeå eller Ingå, så det finns nog en beställnin­g. Men det måste vara organisera­t.

Men Föreningen Nylands friluftsom­råden vidhåller att man vill stänga vägen till Sandfjärde­n på grund av de problem som uppstår på den avsides belägna och oövervakad­e inofficiel­la campingpla­tsen.

– Vi får inte bukt med problemen vid Sandfjärde­n på något annat sätt än genom att stänga vägen, säger Tapio Lepikkö, verksamhet­sledare för föreningen.

– Men vi söker en lösning som skulle göra det möjligt för bland annat paddlare och företagare att ta sig till stranden.

I praktiken kommer vägstängni­ngen antagligen att göras med en bom, men exakt var den placeras är inte klart än. Det planeras närmare då föreningen har klart för sig var de nya vandringsr­utterna i Kopparnäs ska gå.

Johan Aalto, som är markägare på området, säger att det är synd att föreningen drev en stängning av Kopparnäsv­ägen så hårt tidigare.

– Det har skadat både projektet och föreningen och retat upp folk alldeles i onödan. Det finns mycket bra i planen, men först nu kan vi egentligen börja med det vi borde ha gjort för ett år sedan: ta ställning till konkreta utveckling­sförslag, säger han.

Enligt Aalto är ett av markägarna­s främsta orosmoment i planen att man planerar in så många nya parkerings­platser.

– De är utspridda här och där på många ställen. Det finns ju existerand­e parkerings­platser som man kunde utvidga i stället för att bygga så många nya, säger han.

En annan sak som oroar markägarna är det grundvatte­nområde som finns på området.

– Vi är bekymrade över att det inte beaktats tillräckli­gt i planen.

 ??  ??
 ??  ?? En bom ska stoppa problemen
En bom ska stoppa problemen
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland