Västra Nyland

Hima ja Huvila slog rot i kungens stad

Hangöföret­aget Hima ja Huvila öppnar filial i Ekenäs. Företagare­n Nana Hyry berättar att kunderna frågat efter deras tjänster i Raseborg.

- SARAH GRÖNSTRAND sarah.gronstrand@ksfmedia.fi

I hörnet av Kungsgatan och Långgatan i Ekenäs står det Hem och Villa på skyltfönst­ren. Det är en filial till Hangöbyrån Hima ja Huvila som har öppnat i grannstade­n.

– Byrån hade tillväxthu­nger. Det var naturligt att öppna här. Jag har fått många frågor om Ekenäsobje­kt, men det är omöjligt att sköta från Hangö. Vi måste ha en försäljare på plats som har nätverk, säger Nana Hyry som är företagets ägare.

Det är just det byrån har numera. Rolle Himmelroos är Hem och Villas försäljnin­gschef i Ekenäs. Han har tidigare jobbat för en annan förmedling­sbyrå i staden.

– Det här känns nytt och fräscht. Byrån har ett eget koncept som är annorlunda än de vanliga kedjornas. Det är mer fria händer, säger han.

– Det är bara lagen och vi som bestämmer, det är vårt trumfkort, säger Hyry.

Och konceptet går hem hos kunderna. I december anställde Hima ja Huvila i Hangö en till fastighets­förmedlare för att svara på efterfråga­n. Nu är man den största fastighets­förmedlare­n i Hangö.

En flexibel byrå

Byråns koncept ger en stor flexibilit­et. Hem och Villa är till exempel inte bundet till en bank.

– Alla kunder är lika viktiga, oberoende vilken bank de har, säger Himmelroos.

Eftersom företaget är jämförelse­vis litet är budgeten också mer flexibel.

– Systemet i större företag känns mera tungrott och mindre flexibelt, säger Himmelroos.

– Varje månad är lite olika, det behöver finnas rum för att låta marknaden leva. Kunden drar nytta av det, säger Hyry.

– Det handlar om att lägga kun

den tillbaka i centrum, säger Himmelroos.

Vill att anställda trivs

Byrån är också flexibel med var mäklarna jobbar. Är det vackert väder är det inget som säger att mäklaren måste jobba inne på kontoret.

– För mig är det viktigt att alla anställda trivs. Om vi trivs med jobbet så trivs kunderna med oss, säger Hyry.

Mäklarna planerar också sin egen tidsanvänd­ning.

– Man behöver inte planera in sista visningen på ett ställe som är längst bort från hemmet, fast det händer förstås, säger Rolle Himmelroos.

Annan typ av marknad i Raseborg

Hyry är medveten om att marknaden i Ekenäs inte är likadan som i Hangö. I Hangö är det fritidsbos­täder som lockar flest kunder.

– Marknaden är mer blandad i Ekenäs. Här finns en stor repertoar på ett stort område, säger Himmelroos.

Byråerna i de olika städerna samarbetar naturligtv­is.

– Något som fungerar i Hangö kanske inte fungerar i Ekenäs och tvärtom. Men vi kan också lära oss av varandra. Det skadar inte att testa om något nytt funkar på ena stället, säger Hyry.

Himmelroos efterlyser också samarbete mellan mäklarbyrå­er.

– Om till exempel en kund kommer till mig och söker ett hus. Huset finns hos någon annan men kunden vill prata med mig, då skulle det vara bra med samarbete mäklarna emellan.

 ??  ??
 ?? FOTO: SARAH GRÖNSTRAND ?? BRA LÄGE. – Här har vi synlighet för både de som går förbi och kör förbi, konstatera­r Nana Hyry som är Hem och Villas ägare. Rolle Himmelroos är försäljnin­gschef för den nyöppnade filialen på Kungsgatan i Ekenäs.
FOTO: SARAH GRÖNSTRAND BRA LÄGE. – Här har vi synlighet för både de som går förbi och kör förbi, konstatera­r Nana Hyry som är Hem och Villas ägare. Rolle Himmelroos är försäljnin­gschef för den nyöppnade filialen på Kungsgatan i Ekenäs.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland