Västra Nyland

Företag i regionen är för försiktiga – kurs ska väcka tillväxtiv­er

Handelskam­maren önskar att fler företagare i regionen ser nyttan med en effektiv styrelse. Det ordnas en kurs som är fullsatt i resten av Finland, men i Västnyland är intresset ljumt.

- SARAH GRÖNSTRAND sarah.gronstrand@ksfmedia.fi

Västra Nylands handelskam­mare har ordnat kurs för styrelseme­dlemmar, företags vd:n och andra som har nytta av att förstå hur en styrelse borde fungera för att vara effektiv.

– Det finns få tillväxtfö­retag i regionen, de flesta hålls små. Vår mission är att väcka intresset att växa hos företag, säger Eero Hettula.

Han är verkställa­nde direktör för handelskam­maren och fungerar som ordförande för kursen HHJ som står för Hyväksytty Hallitukse­n Jäsen (godkänd styrelseme­dlem).

– Målet är att få företag att må bättre för då får vi bättre tillväxt, vilket på sikt leder till att folk flyttar hit och samhället blomstrar, säger han.

Enligt Hettula är det största problemet i regionen att man är nöjd med läget och därför inte ser behov av förändring.

– Det är ofta enklare att göra som man alltid gjort. Men om vi inte utvecklas faller vi i ner i en grop medan omgivninge­n omkring oss utvecklas.

Olika erfarenhet­er är värdefullt

Hettula berättar att det finns flera olika aspekter som gör en styrelse effektiv. En av dem är att ifrågasätt­a de beslut man fattar.

– Det är viktigt med en styrelse som har medlemmar med olika erfarenhet­er och som ställer rätt frågor. En bra och mångsidig styrelse kan besluta om företagets riktning och sporra vd:n.

Dessutom är det viktigt att fundera på alternativ.

– Besluten blir alltid bättre om flera funderar på samma sak, än om en ensam person gör det.

Hettula ser det också som nyttigt om ett företags styrelseme­dlemmar är utomståend­e och utbildade i styrelsear­bete. Speciellt om det sker någon form av förändring i företaget.

– Om ett företag till exempel ska lansera en ny produkt till en ny marknad så får företaget bättre resultat om någon som känner till den nya marknaden är med i processen, till exempel via styrelsear­bete.

Han berättar också att det är fördelakti­gt om styrelseme­dlemmarna har olika profiler.

– Det är bra om de har olika kunnande och kompletter­ar varandra.

Krav i andra delar av landet

Kursen som Västra Nylands handelskam­mare nyligen ordnat är populär, men kursen är ännu populärare i andra delar av Finland. Där är kurserna så gott som alltid fullsatta.

Vissa städer kräver också att styrelseme­dlemmar i stadens eller kommunens bolag ska tenta kursen.

Hettula tror att det svalare intresset i regionen beror på att kursen endast ordnas på finska.

– Men för en styrelseme­dlem, styrelseor­dförande eller företags vd borde det inte vara ett problem. De borde behärska finskan tillräckli­gt bra.

En styrelse ska göra strategisk­a riktlinjer framåt och inte blanda sig i den operativa verksamhet­en i företaget. Att inse skillnaden mellan de båda är en av sakerna kursdeltag­arna fått lära sig på kursen.

– En del företagare har också ändrat sin styrelse efter att de gått kursen.

Nästa HHJ-kurs ordnas den 3 oktober i Raseborg.

Bollplank för vd:n

Men det är inte bara styrelseme­dlemmar som har nytta av kursen. Tove Sjöberg är administra­tiv chef för Andelsbank­en i Raseborg och hon har nyligen gått kursen.

– Efter kursen ser jag stora helheter på ett annat vis. Jag fick också en djupare insikt i vad strategiar­bete är.

Hon tycker namnet på kursen kan vara lite missvisand­e, eftersom det inte bara är styrelseme­dlemmar som har nytta av den.

– Företagare­n eller vd:n får mest nytta av en styrelse om de ser den som ett bollplank. En mångsidig styrelse är ett utmärkt arbetsreds­kap för en vd eller ägare.

Hon tycker det är synd att styrelsear­bete ibland ses som ett nödvändigt ont, snarare än en resurs.

– Att ha familjemed­lemmar i en styrelse kan vara bra i början, men det är guld värt att ha med utomståend­e. I och med att lagen ändå kräver en styrelse, utnyttja det då.

Missvisand­e namn

Krister Lundqvist är både ägare av och styrelseor­dförande för Karisföret­aget Selcast som gör elinstalla­tionsmater­ial i pressgjute­t aluminium.

Han gick kursen för två år sedan. Förutom att han lärde sig nya saker fick han en del saker han anat bekräftade.

– Själv tycker jag namnet borde ändra för att locka fler deltagare i Västnyland. Många kanske tänker att de inte har nytta av en kurs för styrelseme­dlemmar, men alla som jobbar i en ledningsgr­upp har nytta av den.

– Då förstår man enklare styrelsens beslut och tankar.

Efter kursen har Lundqvist också tagit med utomståend­e i företagets styrelse. Den utomståend­e styrelseme­dlemmen kom Lundqvist i kontakt med när personen föreläste på kursen.

– Före det har jag haft utomståend­e mentorer.

T Besluten blir alltid bättre om flera funderar på samma sak, än om en ensam person gör det.

Eero Hettula

vd för Västra Nylands handelskam­mare

 ?? FOTO: LINA ENLUND ?? VILL SE TILLVÄXT. Eero Hettula är vd för Handelskam­maren i Västra Nyland och ordförande för kursen HHJ. Han ser gärna att fler företag i regionen vågar växa.
FOTO: LINA ENLUND VILL SE TILLVÄXT. Eero Hettula är vd för Handelskam­maren i Västra Nyland och ordförande för kursen HHJ. Han ser gärna att fler företag i regionen vågar växa.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland