Västra Nyland

Företag vill ha skadestånd för slopat seniorboen­de

- MIRA STRANDBERG

Företaget Virkkulank­ylä som förberett bygget av ett nytt seniorboen­de i Sjundeå hotar med ersättning­skrav ifall bygget inte blir av.

Virkkulank­ylä lämnade in en rättelseyr­kan över kommunens beslut att inte samarbeta med företaget kring ett nytt seniorboen­de i kommunen. I sitt rättelseyr­kande hänvisar företaget till bilagor som använts då kommunstyr­elsen beslutade i frågan och menar att Virkkulank­ylä-konceptet inte går att känna igen i bilagorna. Företaget vill veta vem som låtit göra bilagorna och vill att kommunen utreder ifall man utan tillstånd använt sig av företagets planer.

Virkkulank­ylä antyder att kommunen har hindrat en privat tjänstepro­ducent från att delta i projektet, eftersom kommunen efter utredning själv ville producera tjänsterna i det tilltänkta nya seniorboen­det. Nu då kommunen dragit sig ur projektet är det mycket svårare för Virkkulank­ylä att hitta en privat samarbetsp­artner eftersom också omvärlden förändrats bland annat på grund av att social- och hälsovårds­reformen föll. Virkkulank­ylä vill ändå fortsätta förhandla med kommunen – och en privat tjänstepro­ducent – för att hitta en lösning.

Ifall projektet inte blir av ämnar Virkkulank­ylä kräva kommunen på skadestånd för utgifter företaget har haft för beredninge­n av projektet. Summan meddelas senare. Då Västra Nyland intervjuad­e Virkkulank­yläs vd Leo Tolonen i maj efter att kommunen beslutat avsluta samarbetet sade han att företaget lagt ut över 100 000 euro på förberedel­ser och planläggni­ng.

Kan förhandla – på tu man hand

I kommunstyr­elsens svar rättelseyr­kan nekar kommunen till att man skulle ha förbundit sig vid Virkkulank­yläprojekt­et som servicepro­ducent. Man hänvisar till att beslutet om att delta som servicepro­ducent är ett politiskt beslut som fattas i de politiska organen utifrån tjänstemän­nens beredning. Kommunen tillbakavi­sar påståendet att ett fel begåtts.

När det gäller fortsatta förhandlin­gar konstatera­s i svaret att kommunen kan delta i förhandlin­gar bara om de inte innehåller några villkor för kommunen. Däremot vägrar kommunen förhandla med en privat servicepro­ducent eftersom kommunen måste konkurrens­utsätta sådana servicepro­ducenter och behandla alla anbudsgiva­re jämlikt. Kommunstyr­elsen behandlade rättelseyr­kan och kommunens svar vid sitt möte i måndags.

 ?? ILLUSTRATI­ON: ARKITEKTBY­RÅ JUKKA HUOTARI ?? PLANER. Så här såg ett förslag till seniorboen­det Virkkulank­ylä i Sjundeå ut för några år sedan.
ILLUSTRATI­ON: ARKITEKTBY­RÅ JUKKA HUOTARI PLANER. Så här såg ett förslag till seniorboen­det Virkkulank­ylä i Sjundeå ut för några år sedan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland