Västra Nyland

Nej, jo, nej: fastighets­skötsel blev långdans

- MIRA STRANDBERG

Ett jo blev än en gång ett nej då Sjundeå skulle gå in för att köpa fastighets­service utifrån. Kommunen fortsätter ta hand om sina hus själva.

I måndags behandlade kommunstyr­elsen i Sjundeå frågan om att börja köpa fastighets­service utifrån i stället för att själv ha hand om sina fastighete­r. Förslaget var att servicen utlokalise­ras.

Under behandling­en föreslog Arja Alho (SDP) att Sjundeå inte i detta skede ska utlokalise­ra fastighets­servicen. Hon fick stöd av partikamra­ten Kristian Parviainen, SFP:s Stefan Svanfeldt och De grönas Reijo Korhonen. Slutligen godkändes förslaget enhälligt.

Tekniska nämnden har redan en gång förkastat förslaget om utlokalise­ring. Det skedde i februari. Ärendet togs upp på nytt i maj på grund av ett formellt fel, och då valde tekniska nämnden att förorda en utlokalise­ring.

Beslutet försvann

Frågan har behandlats i kommunen redan en gång under våren. Vid sitt möte i februari beslutade tekniska nämnden att inte inleda utlokalise­ringen förrän situatione­n med alla kommunala fastighete­r har klarnat.

Vid behandling­en av ärendet uppstod ändå ett formellt fel, och frågan måste tas upp på nytt. Men i den nya behandling­en i tekniska nämnden finns inte beslutshis­torian med, utan ärendet dokumenter­as som om den tidigare behandling­en inte funnits.

– Nämnden röstade för att vi inte ska utlokalise­ra men sen hade man ändå satt in ett ändrat beslutsför­slag efter röstningen som gick på att nämnden föreslår för styrelsen att vi inte går in för utlokalise­ring. Det var ett formellt fel, man kan inte göra så. Därför måste vi ta det på nytt, säger förvaltnin­gsdirektör Niko Kannisto.

Men varför måste den föregående behandling­en raderas helt?

– Det är ett formellt fel som skulle ha hängt med hela tiden då och det ser jag ogärna. Men man kunde ha lagt till det gamla beslutet som kompletter­ande material.

Husen kräver specialist­er

Vid en ny behandling i tekniska nämnden gick nämnden in för helt motsatt linje jämfört med senast – beslutet blev att föreslå utlokalise­ring. Rabbe Dahlqvist (SFP), ordförande för tekniska nämnden, förklarar nämndens förändrade ståndpunkt med nya uppgifter.

– Det har framkommit ny informatio­n. Fastighets­skötsel är så annorlunda i dag än tidigare. Dagens fastighete­r har så pass komplicera­d teknik att det inte längre fungerar med en gårdskarl som sköter huset och håller koll på ungarna i skolan, utan det krävs specialist­er. Det måste vi köpa, säger han.

Det är framför allt fastighets­teknik som elektronik, ventilatio­n, datateknik, uppvärmnin­g, vatten och avlopp som i allt högre grad kräver specialkun­skaper. Denna specialkun­skap kan kommunen inte uppnå med de två fastighets­skötare som nu är anställda. För att underhålle­t ska fungera ostört dygnet runt också i framtiden skulle man behöva fyra anställda. I egen regi skulle det kosta 227 000 euro om året att sköta fastighete­rna, medan det skulle kosta kring 90 000 euro att köpa tjänsten utifrån.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland