Västra Nyland

”En bro över Slussen jagar bort uttrarna”

En bro över Pickala å strax norr om Slussen är ett hot mot den unika åmiljön anser miljövänne­r medan förespråka­re hänvisar till bättre trafiksäke­rhet.

- MIRA STRANDBERG mira.strandberg@ksfmedia.fi

– Uttrarna försvinner.

Det säger Eljas Rahikainen vid invånarmöt­et om planutkast­et till Pickala-Marsuddens delgeneral­plan då det blir tal om att bygga en bro över Pickala å.

Planläggar­na föreslår en bro över ån för att knyta ihop Marsudden och Störsvik. Tanken är att skapa en alternativ och säkrare rutt söderom stamväg 51 i ett läge då stamvägen byggs ut till fyrfilig.

– Men vad finns det i Störsvik som gör att de som bor på Marsudden behöver ta sig dit? Där finns bara ett daghem, säger Rahikainen, som är De grönas ersättare i kommunfull­mäktige.

– Genom planen vill man utveckla södra Sjundeå till ett Esbo i miniatyr, där de välbärgade bor i söder och åker till jobbet på annan ort. Lönar det sig för oss att bygga en bro bara för att de ska kunna föra sina barn till dagis eller ha kortare väg när de ska och golfa?

Flygekorra­r begränsar belysning

Men det finns också andra åsikter om bron. Tapio Hintikka, som följt med planläggni­ngen på Marsudden sedan han flyttade dit 1999 är nöjd med trafikplan­erna.

– Då stamvägen blir fyrfilig måste man ha säkrare alternativ och få

bort farliga korsningar. Bron är logisk. Det måste finnas samlande vägar och det är bättre att koppla ihop delområden i kommunen, säger han.

Utöver trafiklösn­ingar på området planeras boende för kring 600 nya invånare på Marsudden. En del kommer från en förstoring av det befintliga höghusområ­det i Pickala, och en del av strandnära boende längs stranden. En del av områdena ska planläggas noggrannar­e med detaljplan­er senare.

Boendet vid havet har i tidigare skeden väckt ont blod, eftersom en del av tomterna ligger nära ett naturskydd­sområde i Klovviken. Vid naturskydd­sområdet sträcker sig tomterna i planutkast­et inte ända till stranden, utan det planeras ett parkområde längst ute vid havet. Här har bland annat en friluftsle­d ritats in.

– På ett ställe på Marsudden har man hittat lite spår av flygekorra­r, så det begränsar sannolikt när friluftsle­den kan vara belyst, säger arkitekt Maritta Heinilä som är en av planläggar­na på Sweco som står bakom planutkast­et.

Planutkast­et för Pickala-Marsuddens delgeneral­plan sätts till påseende i början av juli och är framsatt i 45 dagar. Man kan bekanta sig med planmateri­alet på tekniska kansliet. Kansliet är stängt den 1–21 juli.

 ?? FOTO: VN-ARKIV/OLLE HAKALA ?? OMSTRIDD. Slussen vid Pickala å byggdes ursprungli­gen för industrins behov. Numera är den ett stridsäppl­e på orten eftersom miljövänne­r vill att den ska avlägsnas.
FOTO: VN-ARKIV/OLLE HAKALA OMSTRIDD. Slussen vid Pickala å byggdes ursprungli­gen för industrins behov. Numera är den ett stridsäppl­e på orten eftersom miljövänne­r vill att den ska avlägsnas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland