Västra Nyland

BK-46:s damer lämnar FM-serien

Karislaget BK-46 måste ge upp spel i FMserien för damer den kommande säsongen på grund av spelarbris­t. – Förstås grämer det, men vi hade inga alternativ, säger Henrik Lindroos.

- THOMAS SUNDSTRÖM thomas.sundstrom@ksfmedia.fi

BK-46:s damlag kom in på en fjärde plats i våras efter att ha förlorat bronsmatch­erna mot Sjundeå IF. Nu får man dock kasta in handduken.

– Redan när vi fick vår licens varnade vi för att det här läget kan uppstå och nu står vi här. Truppen var tunn från början och i och med att några nyckelspel­are under den senaste veckan meddelat att de inte kommer att spela, samtidigt som det finns skador och studier utomlands med i bilden, blev det en omöjlig ekvation att få ihop ett lag, säger Henrik Lindroos, som ingått i den grupp som jobbat med lagbygget under våren.

– Den sista droppen var sedan då Ingrid Lindbom fick en allvarlig knäskada under ett landslagsl­äger. Vi har inte spelare så att det räcker och det är ju nog litet oväntat med tanke på att vi inledde den förra säsongen med 19 spelare. Men många har fallit bort på vägen och nu är det förstås fritt fram för att alla att söka en ny klubb åt sig.

För få spelare

Lindroos konstatera­r att finländsk damhandbol­l är en liten gren, och särskilt målvakter är en bristvara. Att ställa upp i spel med en trupp bestående av en målvakt och nio utespelare går bara inte.

– Det skulle inte gå att genomföra effektiva träningar och det skulle heller inte vara rätt mot tränaren och spelarna att hålla kvar serieplats­en med våld.

– Vi sökte nu länge efter en målvakt, också utomlands, men kom aldrig till något konkret och det blev också rätt så avgörande.

Ny start

BK har ju också ett damlag som spelar på hobbynivå i division 1. Lindroos tror ändå inte att det kan vara räddningen.

– Inte kan man ju riktigt förvänta sig att spelare som tränar en gång i veckan för sitt nöjes skull ska börja satsa för ligaspel utan vidare. Då är det bättre att vi jobbar med tanke på framtiden. Vi har bra damjuniore­r på kommande och måste som förening nu se till att de småningom kan skapa stommen i ett kommande damlag i högsta serien. Nu närmast får vi fundera på att om vi försöker får ihop till ett A-flicklag eller ett damlag som spelar i division 1, konstatera­r Lindroos

– Vi hoppas återvända så snabbt som möjligt. Att värva spelare utifrån är ingen hållbar lösning för utveckland­e av damhandbol­len, i och med att antalet utövare är så begränsat. Det har ju heller inte varit BK:s filosofi, utan då jobbar vi hellre på sikt, konstatera­r Lindroos.

När BK:s herrlag för några år sedan lämnade FM-ligan, uppstod det en mindre folkstorm och BK kunde trots allt fortsätta spela ligahandbo­ll. Finns det en chans att något liknande sker med damlaget?

– Just nu känns det definitivt inte så, för det stora problemet är ju att det finns för få spelare totalt. Vi är ju heller inte ensamma som dras med dylika problem, utan det är flera föreningar som dras med liknande utmaningar. Så jag tror inte det, utan vi får nog mera jobba för framtiden, säger Henrik Lindroos.

Kvar i FM-serien finns i nuläget sex lag; HIFK, Dicken, SIF, GrIFK, KyIF och Atlas.

T Det skulle inte gå att genomföra effektiva träningar och det skulle heller inte vara rätt mot tränaren och spelare att hålla kvar serieplats­en med våld.

Henrik Lindroos

 ?? FOTO: THOMAS SUNDSTRÖM ?? SORTI. BK:s damer med bl.a. Elin Löf tackar för sig.
FOTO: THOMAS SUNDSTRÖM SORTI. BK:s damer med bl.a. Elin Löf tackar för sig.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland