Västra Nyland

BK:s besked överraskad­e spelarna

Ännu förra veckan var sommarträn­ingen i full gång för BK-46 och laget fokuserade på nästa säsong. Därför kom beskedet om att det inte blir något ligaspel som en stor överraskni­ng.

- JESPER SUNDSTRÖM jesper.sundstrom@ksfmedia.fi

Det var i tisdags som BK-46 meddelade att föreningen inte har något lag i damligan den kommande säsongen. Förklaring­en var att truppen inte var tillräckli­gt stor, men bland spelarna togs beskedet emot med förvåning. Lagkaptene­n Sirja Lassinharj­u-Heinonen säger att BK tränade förra veckan.

– Den här veckan skulle vår paus börja, men vi hade fått personliga träningspr­ogram att jobba med. Nu kommer ju ändå inte pausen att ta slut och för tillfället känns det tomt. Jag har nog inte riktigt förstått det här ännu.

Hon konstatera­r att ungefär sex eller sju spelare har deltagit i sommarträn­ingen som i huvudsak bestått av löpning så här långt.

– Några spelare har inte deltagit, men det har handlat om sådana som pendlar till Karis. Vi har endast haft löpträning och då har de kunnat jobba på egen hand.

”Fullständi­g överraskni­ng”

Lassinharj­u-Heinonen säger också att BK:s besked om att föreningen inte ska ha något damlag var oväntat. Hon lyfter fram att spelarna inte visste någonting.

– Beskedet kom som en fullständi­g överraskni­ng och det är svårt att förstå. Jag har egentligen inte sovit alls de senaste dagarna och det känns bara tomt i huvudet.

Vad som händer nu återstår att se. Spelarna har lösts ut från sina kontrakt och har alltså möjlighet att flytta till andra klubbar. Lassinharj­uHeinonen uppger att några lag redan har kontaktat henne.

– Som sagt var det inget tal om att BK skulle lägga ner sitt damlag och jag har ännu inte klarat av att tänka på framtiden. Det är också vad jag har sagt åt de klubbar som har hört av sig.

Liten serie

I och med att BK lämnar FM-ligan betyder det att serien avgörs på samma sätt som i vintras. Det är alltså sex lag som gör upp om medaljerna och i grundserie­n möts alla lag fyra gånger. När grundserie­n är över väntar semifinale­r för de fyra bästa lagen. Handbollsf­örbundets verksamhet­sledare, Päivi Mitrunen, säger att det är en besvikelse att BK inte kommer till spel.

– Beskedet kom ändå inte som en fullständi­g överraskni­ng och vi fick en del hintar om situatione­n. Vi hoppades förstås på att BK skulle få ihop ett lag, men nu gick det inte. Jag är ändå säker på att de inblandade har jobbat hårt för att bygga ett lag. Däremot är det förstås en stor besvikelse för spelare och publik att BK faller bort. Jag anser att BK är ett lag som hör hemma i den högsta serien, både på dam- och på herrsidan.

Innan BK meddelade att föreningen kastar in handduken hade Atlas valt att återvända till FM-ligan och ligan bestod alltså av sju lag. Men efter att BK nu har tackat för sig är det ändå bara sex lag som deltar.

– Läget var bra efter att Atlas hade återvänt, men nu gick det ändå så här och det är synd. Man undrar ju om det kunde ha skötts annorlunda. Nu visste tydligen inte BK:s spelare om att det här var på gång och de kunde kanske ha involverat­s i arbetet på något sätt. Det är klart att även de har kontakter och känner andra spelare, säger Päivi Mitrunen.

T Beskedet kom som en fullständi­g överraskni­ng och det är svårt att förstå. Jag har egentligen inte sovit alls de senaste dagarna och det känns bara tomt i huvudet.

Sirja Lassinharj­u-Heinonen

 ?? FOTO: JESPER SUNDSTRÖM ?? OVÄNTAT. Sirja Lassinharj­u-Heinonen säger att det kom som en fullständi­g överraskni­ng att BK inte ska ha ett damlag nästa säsong.
FOTO: JESPER SUNDSTRÖM OVÄNTAT. Sirja Lassinharj­u-Heinonen säger att det kom som en fullständi­g överraskni­ng att BK inte ska ha ett damlag nästa säsong.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland