Västra Nyland

SUP-bräden gör entré på Gullö runt

- ANNEKA PITKÄNEN

När motionslop­pet Gullö runt paddlas för fyrtioandr­a gången på söndag i Ekenäs skärgård får de traditione­lla kajakerna sällskap av SUP-bräden. Vissa SUPkanotis­ter har valt att paddla hela den drygt 20 km långa sträckan runt Gullö, medan andra nöjer sig med en kortare åtta kilometers paddling.

Förhandsin­tresset för Gullö runt är stort, nästan sjuttio kanotister har anmält sig på förhand. Ännu på plats på söndag tas anmälninga­r emot, vilket gör att totalantal­et farkoster på vattnet kan röra sig kring 80–85.

Kanotklubb­en Wågens event är ett av regionens äldsta och har ordnats utan avbrott i över fyrtio år. Loppet har en liten skara trogna kanotister, Wågens Gunnar Åkerfelt har deltagit samtliga gånger sedan starten, medan Jyri Aulio från Marjanieme­n Melojat står inför sitt trettionde lopp.

Årets nyhet är alltså paddlare på stå upp-bräden, som antingen paddlar hela sträckan runt Gullö eller nöjer sig med en kortare åtta kilometers bana.

– Finlands SUP-förbund kontaktade Wågen redan i vintras och hörde sig för om vi kunde ta emot SUP-kanotister. Det är ju en gren som håller på att öka i popularite­t, så för oss är det ett stort nöje att utvidga loppet, säger kanotklubb­en Wågens ordförande Thomas Malmsten.

Alla SUP-kanotister, både de som paddlar Gullö runt och de som paddlar den kortare sträckan, startar tillsamman­s med utfärdskla­ssen klockan 10 vid kanotskjul­et i Våghuspark­en. En timme senare går starten för tävlingskl­assen i Gullö runt. Barn och ungdomar, 10-14 år, paddlar det kortare loppet Mini-Gullö, antingen 2,5 eller 5 km, och startar kl. 11.30.

Efter klockan tolv väntas de första kanotister­na i utfärdskla­ssen komma i mål, medan de snabbaste tävlingska­notisterna runt Gullö brukar paddla över mållinjen vid halv ett-snåret.

Kanotklubb­en Wågens kiosk och buffé är öppna för allmänhete­n och publiken är välkommen att bevittna paddlingen, som har blivit en årlig träffpunkt för landets kanotister.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? DAGS IGEN. Några minuter före starten i utfärdskla­ssen i fjol började kanotister­na söka sig mot startlinje­n.
FOTO: PRIVAT DAGS IGEN. Några minuter före starten i utfärdskla­ssen i fjol började kanotister­na söka sig mot startlinje­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland