Västra Nyland

Tennisveck­an börjar i Ekenäs

- JESPER SUNDSTRÖM

På lördag morgon börjar Ekenäs tennisklub­bs klassiska tennisveck­a. Jämfört med i fjol är det aningen färre starter, men de flesta klasser blir ändå av.

Det är dags för den 64:e upplagan av tennisveck­an i Ekenäs. De första matcherna kör i gång på lördag morgon och tävlingen avslutas nästa fredag. Under den inledande helgen spelas herrarnas B-, C- och Dklass, men även damer C35 kör i gång.

På måndag börjar sedan herrarnas A-klass och finalen spelas på onsdag kväll. Enligt schemat ska matchen börja klockan 18.00, men tidpunkten kan ändra beroende på hur det går i de övriga matcherna.

– Det är roligt att vi igen har en lite större A-klass, säger tävlingsle­dare Peter Helenius.

Han konstatera­r att deltagaran­talet är mindre än i fjol och uppskattar att det rör sig om drygt 145 starter. Majoritete­n av de planerade klasserna blir också av, men till exempel blir det inte någon herrdubbel den här gången och mor/ dotter-dubbeln ordnas heller inte.

– Några timmar före anmälnings­tiden gick ut hade endast drygt 30–40 spelare anmält sig och då började jag redan fundera på hur det riktigt ska gå. Men på målrakan trillade det in flera anmälninga­r och vi får ihop en bra tävling.

Vi har drygt 20 matcher varje dag och det är en lämplig mängd för såväl spelare som arrangörer. Peter Helenius

Omtyckt turnering

Tennisveck­an börjar alltså på lördag och avslutas nästa fredag. Alla dagar kommer det att spelas tennis från morgon till kväll på banorna i Ekenäs. Helenius är nöjd med upplägget.

– Vi har drygt 20 matcher varje dag och det är en lämplig mängd för såväl spelare som arrangörer. Då behöver man inte börja särskilt tidigt och förhoppnin­gsvis blir det heller inte riktigt sena kvällar.

För ETK är tennisveck­an något av sommarens höjdpunkt och Helenius säger att det är viktigt för föreningen att ordna sin tävling. Samtidigt är det heller inte längre så vanligt med dylika tennisveck­or i Finland.

– Det vanliga är ju att tävlingen avgörs under ett veckoslut och dessutom har olika dagstävlin­gar blivit allt populärare. Så länge det är möjligt att ordna en tennisveck­a kommer vi att göra det, men visst är det en del jobb. För vissa deltagare är det ändå annorlunda att delta i en tävling som avgörs under så här många dagar och visst kan man säga att vi ordnar en form av traditions­tävling.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland