Västra Nyland

Tio glada och elva vackra mål

- I DAG Kaj Lindholm Skribenten är tidigare stadsdirek­tör.

Q ”Allt gott till folket”, står det i Antti Rinnes (SDP) regeringsp­rogram för Finland. Ett land där tre fjärdedela­r av folket röstar borgerligt och en fjärdedel vänster. Socialdemo­kraterna blev största parti i riksdagsva­let och Rinne samlade tio borgare och nio socialiste­r i en regering, som ger partierna SDP, C, De Gröna, VF och SFP möjlighete­r ”att förverklig­a sig själva” i ett glatt och optimistis­kt regeringsp­rogram. Pengarna? No problem. De kommer senare.

Programmet bygger på tidigare statsminis­ter Juha Sipiläs (C) ”uppfinning” att sysselsätt­ningsgrade­n ska upp till 75 procent. Orsaken är, att höjningen av sysselsätt­ningsgrade­n från nuvarande 72 procent till 75 procent ger politikern­a 2 000 miljoner euro att spendera och fördela på sina anhängare. Och det tycker de om.

”Kohandel” skrek den tidigare opposition­en (SDP, VF, De gröna, SFP och KD) då Centern bytte landskapsf­örvaltning mot Samlingspa­rtiets privata företag i den offentliga hälsovårde­n i den stora social- och hälsovårds­reformen. Och nu då? Alla regeringsp­artier får ”godis”. Låt mig ge några exempel.

Q Centern (C) får landskapsf­örvaltning­en, som partiet suktat efter i hundra år. Den kommande reformen av hälsovårde­n (sote) ska bygga på 18 landskap. Dessutom får partiet en fortsättni­ng på hemvårdsst­ödet, som är mycket viktigt för landsbygde­ns folk.

Svenska folkpartie­t (SFP) får den önskade omfattande jouren på Vasa sjukhus, vilket är bra, då sjukhuset fungerar på svenska och finska. Likaså är det bra för samarbetet med de nordiska länderna och Finland att svenskans ställning stärks i vårt land.

Socialdemo­kraterna (SDP) fyller till hälften Antti Rinnes valborgslö­fte om 100 euro netto till alla pensionäre­r med pension under 1 400 euro i månaden. Ett steg för att minska fattigdome­n i landet, men var blev jämlikhete­n, som han lovade i valrörelse­n: ”Pensionäre­r och löntagare ska beskattas lika!” Dessutom satte partiet stopp för privatiser­ingen av den offentliga hälsovårde­n. Det är välfärdsst­aten som gäller! Lite märkligt, då privata vårdföreta­g har hand om företagshä­lsovården, som fungerar snabbt och bra. Och de politiska partierna knorrar inte.

Vänsterför­bundet (VF) kan likaså gotta sig åt att de satte stopp för privatiser­ingen av vården, plus att partiet får mera pengar för att spendera på bidrag och stöd. Kronjuvele­n är emellertid att de satte punkt för aktivering­smodellen av de arbetslösa.

T

Regeringsp­rogrammet talar mycket om mål och ambitioner.

Q De Gröna ville i valkampanj­en satsa på utbildning­en och krävde 1 000 miljoner euro mera för ändamålet. Nu får partiet 240 miljoner euro. I regeringen kan partiet arbeta för bättre miljö, skydda naturen och bekämpa klimatuppv­ärmningen, vilket jag tycker är bra.

Regeringsp­rogrammet talar mycket om mål och ambitioner. Simhallens bastusälls­kap noterar att Juha Sipilä är som en ny människa, glad och god. Och undrar hur Petteri Orpo kunde göra honom så trist och tvär. Sällskapet noterar också att Rinne skrattar. För första gången på fyra år. Bastusälls­kapet önskar regeringen lycka till och hoppas att pengarna dyker upp!

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland