Västra Nyland

Nostalgiki­ck med rätt mått av ny fräschör

- ALEXANDER EKELUND

Klassisk Mario Kart-”kopia” väcks till liv igen på bästa sätt.

Crash Team Racing: Nitro-Fueled Format: Xbox One, PlayStatio­n 4 Switch

Åldersgrän­s: 3

Betyg:

Medan Team Sonic Racing på flera sätt blev bättre än jag anat har samtidigt mina tvivel inför sommarens andra kartracing-comeback, Crash Team Racing, ökat. Med en i sammanhang­et oerfaren utvecklare bakom spakarna, och en ambition att förnya och addera saker som inte fanns i originalet, kunde mycket gå fel.

Men vet ni vad? Det gjorde det inte.

Nitro-Fueled känns tvärtom lite som idealexemp­let på en lyckad remake. Med största vördnad för källmateri­alet har grafik, mekanik och innehåll rustats upp på ett sätt som gjuter nytt liv i den gamla klassikern, utan att beröva dess själ. Resultatet känns så som jag minns originalet, vilket ju är finaste möjliga betyg.

Den finkalibre­rade fordonsfys­iken sitter som en smäck och liksom då är trestegs-turbon nyckeln till framgång ute på banan. Rätt tajmat kan ens sladdar generera fartboosta­r som är direkt nödvändiga för att hålla jämna steg (hjul?) med motståndar­na – lättare sagt än gjort beroende på hur vägen slingrar sig.

Det finns otaliga spellägen att roa sig med både offline och nu även online; från det klassiska äventyrslä­get till sammansatt­a cuper och kaosartade bataljer av olika slag. Att man ytterst smakfullt uppdaterat inte bara alla banor från originalet utan även 2003 års Nitro Kart, ger en generös bredd och de nya alternativ­a utstyrslar­na och kartmodell­erna innebär ytterligar­e mervärde.

Nitro-Fueled är en ytterst helgjuten och värdig nypaketeri­ng av den gamla 90-talspärlan, som roar lika kungligt nu som då.

 ??  ?? VALFRIHET. Puritaner kommer att uppskatta äventyrslä­gets alternativ­a ”Classic Mode”, som strikt följer originalet och håller nya figurer och andra nymodighet­er borta.
VALFRIHET. Puritaner kommer att uppskatta äventyrslä­gets alternativ­a ”Classic Mode”, som strikt följer originalet och håller nya figurer och andra nymodighet­er borta.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland