Västra Nyland

Hur blir din bok med titeln 2020?

- CHARLOTTA SVENSKBERG charlotta.svenskberg@ksfmedia.fi Fotnot: När jag skrev den här kolumnen den 30 december 2019 anade jag inte att president Sauli Niinistö skulle ta upp hatet i samhället i sitt nyårstal den 1 januari. Citat ur nyårstalet: ” En kultur

”Prata inte med hat i munnen” – en fras jag nyligen läste på sociala medier. Den lämpar sig väl nu när ett nytt år är här och många klurar på nyårslöfte­n och nya mål. Tanken på ett nytt och orört år tilltalar mig. Det blanka året är som en ny bok som ska fyllas med ord, meningar och kapitel. En helt ny historia.

Här har vi alla en chans att påverka handlingen, stilen och tonen. Vi kan inte bestämma hela innehållet, men vi kan påverka och styra det genom våra tankar, ord, handlingar och vår kunskap.

Vi kan välja hur vi tilltalar varandra, hur vi talar om varandra och hur vi bemöter varandra. Vi kan välja att bemöta varandra med respekt och hänsyn, eller utan. Med kärlek, eller utan. Med empati, eller utan. Med mänsklighe­t, eller utan. Valet är vårt. Hurdan bok vill vi skriva? Hurdant samhälle vill vi leva i? Vill vi prata med hat i munnen, eller med empati?

En som är van att prata med hat i munnen kan ha svårt att plötsligt sluta, antar jag. Det är ett hat som har fått rota sig i själen och blivit ett automatise­rat sätt att hävda sig, skydda sig eller hämnas.

Men kan vårt gemensamma nyårslöfte vara att försöka hindra och hjälpa varandra att sluta prata med hat i munnen? Att ignorera i stället för att späda på eller provocera. Att lyssna i stället för att spotta tillbaka. En kram i stället för ett slag. Tystnad i stället för oeftertänk­samma påhopp. Både utanför och framför en digital skärm.

Nu i efterhand önskar jag att jag hade ställt frågan ”Hur mår du, egentligen?” till personen som kom till redaktione­n en tidig morgon och skrek ut sin ilska med svordomar, spott och fräs rakt i mitt nyvaknade ansikte. Orsaken var försenad tidningsut­delning. Den här gången var jag totalt oförberedd på attacken. Om det kommer en nästa gång ska jag vara mera förberedd.

Då ska jag rulla ut en yogamatta framför den argsintas fötter. Sedan ska vi andas djupt en stund och gör några enkla hjärtöppna­nde rörelser. För på yogamattan byts hat och ilska mot kärlek och empati. Där skrivs den historian jag vill vara en del av.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland