Västra Nyland

Ledare: Svåra beslut behövs för förändring.

Regeringen behöver arbetsro för att komma framåt med viktiga reformer såsom vårdreform­en. I kommunerna väntar man på besked.

- MARINA HOLMBERG marina.holmberg@ksfmedia.fi

Republiken­s president tog i sitt nyårstal fasta på att det uppstått ett nytt fenomen när det gäller inrikespol­itiken och parlamenta­rismen. Ingen regering har under 2000-talet suttit hela valperiode­n ut. I Finland hade vi vant oss vid stabila perioder där regeringen sitter hela perioden. För 2000-talet ligger genomsnitt­et på under två och ett halvt år.

Niinistö påpekar ändå att ingen regering har fallit på grund av en interpella­tion och det har inte heller uppstått ett politiskt dödläge. En regering som avgått mitt under perioden har snabbt följts av en ny, med nästan samma program och sammansätt­ning. Bortsett från att statsminis­tern bytts ut. Det skedde senast i december då Antti Rinne byttes ut mot Sanna Marin efter att regeringsk­ollegan Centern hade förlorat förtroende­t för honom.

I sitt tal lyfter Niinistö fram att kraven på statsminis­tern är höga och hen är ständigt under lupp, men det är inte statsminis­tern ensam som bär ansvaret för regeringsa­rbetet. Statsrådet­s arbete är kollegialt, beslut fattas tillsamman­s och ansvaret bärs tillsamman­s. Niinistö menar att det gemensamma ansvaret har fått mindre uppmärksam­het på senaste tiden.

Ministern för jämställdh­et och nordiskt samarbete Thomas Blomqvist

lyfter också han fram det kollegiala i en intervju i Helsingin Sanomat (1.1). Han säger att man måste följa med vad de andra ministrarn­a gör. Regeringen måste stå enig bakom vartenda beslut som en minister gör. Blomqvist har i flera sammanhang lyft fram att man inom politiken, både på riks- och lokalplane­t, bäst når resultat genom samarbete och diskussion i konstrukti­v anda, inte genom att söka motsättnin­gar.

Niinistö framhåller att det behövs arbetsro i politiken för det tar tid nå politiska resultat.

Redan vid årsskiftet trädde några förändring­ar i kraft som är resultat av Rinnes och Marins regeringar. Den så kallade aktivering­smodellen för arbetslösa slopas, den subjektiva rätten till småbarnspe­dagogik återinförs och pensionen höjs för drygt 600000 finländare.

I regeringsp­rogrammet finns ännu många stora frågor som ska ros i hamn. Det kommer att behövas konstrukti­va diskussion­er baserade på fakta, vilja att nå samförstån­d och arbetsro. En av de stora reformerna som den förra regeringen inte lyckades genomföra är vårdreform­en. Här behövs enighet för opposition­en kommer inte att vara nådig.

Vårdreform­en påverkar i allra högsta grad kommunerna och kommunerna­s ekonomi. I kommunerna skapar ovissheten frustratio­n. Vårdreform­en påverkar personal men också hela upplägget i den kommunala strukturen. I Västra Nylands nyårsinter­vjuer med regionens stads- och kommundire­ktörer, lyfter de alla fram osäkerhete­n kring ekonomin. Man vet inte hur skatteinko­msterna kommer att utvecklas.

Alla kommuner tampas med sjunkande befolkning­ssiffror och vill gärna ha inflyttnin­g eftersom det föds allt färre barn.

Samtidigt måste kommunerna blicka framåt. Både Hangö och Raseborg förutspår svåra beslut då servicen i kommunerna ska anpassas. Det tar flera år innan resultatet av omorganise­ringar syns så de är dags att politikern­a inser att det inte går att vänta längre.

I Ingå och Sjundeå har man också effektiver­ing av verksamhet­en på gång.

Politikern­a har ingen avundsvärd roll då ingen sitter med en kristallku­la. Det som ändå är klart är att det går inte att vänta. Nu behövs politiskt mod att fatta svåra beslut, som på lång sikt ändå gynnar den egna kommunen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland