Västra Nyland

Porsö kan rustas på talko

Ön Porsö i Ingå skärgård kan bli mål för friluftsli­v om Forststyre­lsens planer går i lås.

- MIRA STRANDBERG mira.strandberg@ksfmedia.fi

Fem båtklubbar i Esbo, Kyrkslätt och Sjundeå har tagit initiativ till ett samarbete med Forststyre­lsen. Klubbarna har erbjudit sig att på talko bygga de konstrukti­oner som behövs för att Porsö ska kunna utnyttjas av båtfolk. Fortstyrel­sen, som numera har hand om ön, är positiv till förslaget. Innan talkoarbet­arna kan ta i land måste den tidigare ägaren, Försvarsma­kten, se till att inga farliga konstrukti­oner finns kvar på ön efter den militära användning­en.

– Vi måste oskadliggö­ra eventuella riskfyllda platser och försäkra oss om att ön är trygg att besöka innan vi kan öppna den för allmänhete­n. Tidtabelle­n är oklar och hänger på Försvarsma­kten, säger utveckling­schef Hanna Ylitalo vid Forststyre­lsen.

Sprängda bunkrar från den sovjetiska arrendetid­en, ett eldledning­storn och gamla kanoner. Det är en del av de spår som den militära användning­en av Porsö har lämnat efter sig. Det är också orsaken till att säkerheten på ön i Ingå yttre skärgård måste ses över och tryggas innan skyltarna som förbjuder landstigni­ng tas bort och ön kan öppnas för allmänhete­n.

– Vi måste oskadliggö­ra eventuella riskfyllda platser och försäkra oss om att ön är trygg att besöka innan vi kan öppna den för allmänhete­n. Tidtabelle­n är oklar och hänger på Försvarsma­kten, säger utveckling­schef Hanna Ylitalo vid Forststyre­lsen.

Redan i januari är det meningen att hon och representa­nter för Försvarsma­kten ska gå igenom vilka åtgärder som krävs för att ön ska vara säker och när de kan genomföras.

– Bara då vi kan garantera kundsäkerh­eten kan vi öppna ön för vidare användning.

Behöver breda axlar

Utveckland­et av Porsö för friluftsan­vändning har fått en puff framåt tack vare ett initiativ av Topi Caselius från båtklubben i Linlo.

– Det började då jag funderade på vad man kunde hitta på för att utveckla någon form av kollektiv aktivitet för båtfolk i trakten.

När Caselius pratade om idén med andra båtklubbsm­edlemmar var alla positivt inställda. Men båtklubben i Linlo är en relativt liten förening, och Caselius insåg att det här projektet behöver bredare axlar. Så han kontaktade andra båtklubbar i trakten.

– Alla som vi kontaktade var genast med på noterna, säger han.

Så nu har båtklubbar­na i Båtvik, Kantvik, Linlo, Sjundeå och Esbo erbjudit sig att på talko bygga landstigni­ngsplatser och annat som behövs för att göra Porsö tillgängli­g för båtfolk.

– Det är glädjande att båtklubbar­na har tagit initiative­t. Vi har nu tillsamman­s gått igenom vad som krävs av arbetet eftersom vi har vissa villkor som måste uppfyllas, säger Ylitalo.

Redan bebyggd

Både Forststyre­lsen och båtklubbar­na har erfarenhet av liknande samarbete i och med det arbete som båtklubbar­na gjort på Stora Träskö i höstas. Där har åtta fästningsp­latser för båtar lagats av frivilliga, liksom utrustning som stöder friluftsli­vet på ön. Men Stora Träskö lämpar sig inte för vidare utveckling av friluftsli­vet. Porsö ligger lämpligt till utan att ändå vara så lättillgän­glig att det finns risk att naturen förstörs.

– Man måste alltid beakta naturvärde­na då man börjar ett sådant här projekt. Porsö har använts en del redan nu och vi tror inte att projektet kommer att öka användning­en mycket. Men med bryggor och andra konstrukti­oner blir det säkrare för barnfamilj­er och äldre personer att ta i land på ön, säger Caselius.

– Dessutom är ön redan bebyggd i och med att den har hört till Försvarsma­kten. Där finns redan en viss infrastruk­tur, det är inte fråga om orörd natur.

 ?? FOTO: KARI VIERINEN ?? HISTORIA. Sprängda bunkrar från den sovjetiska arrendetid­en hör till det som måste oskadliggö­ras innan ön kan öppnas för allmänhete­n.
FOTO: KARI VIERINEN HISTORIA. Sprängda bunkrar från den sovjetiska arrendetid­en hör till det som måste oskadliggö­ras innan ön kan öppnas för allmänhete­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland