Västra Nyland

Saara Kankaanrin­ta brinner för Östersjön

Det har varit mentalt lätt för miljökämpe­n Saara Kankaanrin­ta att bosätta sig i Hangö. Här har hon naturen inpå husknuten. Därtill utgör de små sammanhang­en en idyllisk miljö för barn.

- MIA BERG-LUNDQVIST vnred@vastranyla­nd.fi

Miljöproff­set Saara Kankaanrin­ta har vigt både sitt hjärta och sin karriär åt en ren Östersjö. Hon jobbar för att minska utsläppen på flera plan. Det var också havet som fick familjen att flytta till Hangö.

Miljöpåver­kare, naturskydd­are, världsförb­ättrare, mamma, fru, vän – så beskriver sig Saara Kankaanrin­ta, som i femton års tid arbetat med miljöfrågo­r.

Hon har varit med och grundat stiftelsen Baltic Sea Action Group (BSAG) samt företagen Soilfood och Q Power. Hon driver en stor försöksgår­d på Qvidja i Pargas, som är landets äldsta herrgård, och en annan försöksgår­d i Tenala. Därtill är hon ordförande för Carbon Actionplat­tformen. Hon betraktar dessa som viktiga redskap i sin kamp för miljön.

Vid sin sida har hon maken Ilkka Herlin som partner i såväl miljöengag­emanget som privatlive­t. Det var faktiskt arbetet för ett renare Östersjön som gjorde att Saaras och Ilkkas vägar korsades. Första mötet var på ett reningsver­k i S:t Petersburg. Kanske inte den mest romantiska av miljöer.

– Men från en sådan start kan det bara gå uppåt, skrattar Saara gott åt minnet.

Små sammanhang

Hon ler ofta och har en hög energinivå. Det är lätt att förställa sig att det här är en kvinna som får saker gjorda. För två och ett halvt år sedan flyttade Saara, Ilkka och familjens tre barn till Hangö. De hade inte planerat flytta till Finlands sydligaste udde, men de fann en underbar havsnära tomt på nätet.

– Vi trodde inte det var sant att sådana här ställen fortfarand­e fanns till salu. Vi bestämde oss genast för att det är här vi vill bo, säger Saara.

Paret har tre barn i åldern sex till nio år. De är i en ålder då de formar sin världsbild och det kändes därför viktigt att bo så att barnen får ett starkt band till naturen. Saara säger skämtsamt att här får de obegränsat med nättid, eftersom familjen fiskar under hela året.

– Det är också trevligare att låta barnen växa upp i små sammanhang, funderar Saara och tillägger att det är lite kul att tänka att de uppfostrar Hangöbor.

Har det varit lätt att komma in i lokala kretsar?

– Det är alltid lätt för en karelare att anpassa sig, säger Saara som är uppvuxen i Joensuu.

Barnen har också sänkt tröskeln att finna sig till rätta. Familjen har hittar nya vänner och bekanta bland annat via dagvården, skolan och fritidsint­ressen. Hittills har de bara positiva erfarenhet­er av flytten. Saara är särskilt lyrisk över hur fint tjänsterna för barnfamilj­er fungerar, men också av fritidsutb­udet.

– Här finns en genuin strävan att erbjuda en jämlik barndom, säger hon.

Som inflyttad från Helsingfor­s kan hon bara låta sig häpnas av förundran. I huvudstade­n har vissa hobbyer blivit så kostsamma att föräldrarn­as inkomster är det som styr barnens intressen. Därtill delas redan lågstadieb­arn in i olika nivågruppe­r.

– Det måste ju vara något som tar kål på spelglädje­n. Här i Hangö är en del hobbyer helt avgiftsfri­a, vilket jag tycker att är helt exceptione­llt. Där man uppbär avgift är de under hälften av Helsingfor­spriserna. Och kvalitetsm­ässigt förlorar Hangö inte alls mot det som erbjuds i Helsingfor­s, konstatera­r Saara.

Hon tycker att detta är något Hangö borde marknadsfö­ra i mycket högre utsträckni­ng än nu.

Finns det något miljöområd­e som ligger dig extra nära om hjärtat?

– Min karriär inom detta område startade från Östersjöar­betet, säger Saara.

Hon betonar att miljöprobl­emen trots allt är sammanlänk­ade; klimatförä­ndringarna, den biologiska mångfalden­s utarmning et cetera. Man kan exempelvis inte i ena andetaget prata om eutrofieri­ngen utan att samtidigt beröra klimatförä­ndringarna.

Men de stora utmaningar­na till trots är allt inte mörker, det finns

hopp. Saara säger att det i dag finns en större vilja till förändring än någonsin tidigare under hennes karriär. Men det är viktigt att denna vilja omvandlas till konkreta handlingar. Hon tror starkt på kraften i att föregå med goda exempel. Carbon Actionproj­ektet, som handlar om att förbättra jordmånen genom att odlaren binder kol tillbaka i marken och därmed saktar ned klimatförä­ndringen, lyftes fram på klimatmöte­t i Madrid nyligen.

– Det är ett projekt som kan få en hel näring att på systemnivå förändra sina verksamhet­er, säger Saara och tillägger att Carbon Action också berör Hangö.

Hon är också hoppfull för att det finns signaler som tyder på att vi är på väg bort från ett renodlat konsumtion­ssamhälle, att aspekter som konsumtion­skritiskhe­t, måttlighet, resursvisd­om vinner terräng.

Bäst i klassen

I stadens julhälsnin­g, som nyligen damp ned i Hangöborna­s postlådor, får man veta att Hangö är bäst i klassen då det gäller att bli en koldioxidf­ri kommun (Hinku).

– Hangö har gjort ett gott jobb.

Men naturen är Hangös trumfkort, så vi ska ligga etta.

Saara berättar att hon brukar följa Facebook-sidan Hangöbo och fått bekräftat att naturen, speciellt havet, är något som lokalbefol­kningen vurmar för. Hon tycker också att staden har ett föredömlig­t samarbete, och en bra dialog, med personalen på Tvärminne zoologiska station.

– Nu hoppas jag ännu på att staden skulle upphöra med att kalhugga sina egna skogar och övergå till kontinuerl­ig beståndsvå­rd. För invånarna är det viktigt ur rekreation­ssynpunkt och ekonomiskt förlorar man inte på detta, säger hon.

Sista frågan; har du några spännande nyårslöfte­n?

– Absolut inget spännande, men ett nödvändigt. Jag måste börja motionera mera. Då man arbetar med fem företag, sköter tre barn, två hundar och lika många lantställe­n glömmer man lätt att sköta sin egen hälsa. Men det är som med miljöfrågo­rna, tvång är en bra inspiratio­nskälla, ler Saara.

 ?? FOTO: LINA ENLUND ?? LEVER SOM HON LÄR. Från sitt hem kan miljökämpe­n Saara Kankaanrin­ta följa med hur Östersjön mår på daglig basis.
FOTO: LINA ENLUND LEVER SOM HON LÄR. Från sitt hem kan miljökämpe­n Saara Kankaanrin­ta följa med hur Östersjön mår på daglig basis.
 ?? FOTO: LINA ENLUND ?? VIKTIG. Saara Kankaanrin­ta gillar ett bo med naturen runt husknuten, hon är då i sitt rätta element.
FOTO: LINA ENLUND VIKTIG. Saara Kankaanrin­ta gillar ett bo med naturen runt husknuten, hon är då i sitt rätta element.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland