Västra Nyland

Fpa betjänar Hangö

Surrogatmö­draskap är förbjudet i Finland, men det är inte omöjligt att kringgå lagen med hjälp av surrogatar­rangemang utomlands. I det nuvarande regeringsp­rogrammet finns en skrivning om att altruistis­ka surrogatar­rangemang ska ses över.

- CATARIINA SALO/SPT vnred@vastranyla­nd.fi

Nu kan Hangöborna sköta sina ärenden lokalt på Folkpensio­nsanstalte­n igen. Även om ärenden sköts allt mer digitalt, vill personalen hjälpa folk på plats, säger gruppchef Axel Roselius.

Birgitta Sainio var 43 år gammal när hon födde sin systers barn. Systern hade förlorat sin livmoder i samband med en tragisk förlossnin­g där också barnet dog.

– Jag hade redan tre barn så för mig var det helt enkelt fråga om att hjälpa min syster.

Året var 2001 och det var fullt lagligt att ingå ett surrogatar­rangemang i Finland. Själva konstbefru­ktningen gjordes på Befolkning­sförbundet och det krävdes både läkaroch psykologbe­sök av alla inblandade parter.

– Vi pratade med en massa människor, jag, min man, min syster och hennes man. Jag inser ju att det var på grund av den starka regleringe­n men visst kändes det jobbigt ibland, säger Sainio.

Längtan efter barn större än lagen

Fem år efter Sainios surrogatgr­aviditet skrevs lagen om assisterad befruktnin­g. I kapitel 2, paragraf 8 sägs det att assisterad befruktnin­g inte får utföras om ”det finns anledning att anta att barnet kommer att lämnas för adoption”. Eftersom de tilltänkta föräldrarn­a måste adoptera ett barn fött genom ett surrogatar­rangemang, förbjöds i princip surrogatgr­aviditeter i och med den paragrafen.

– Om en läkare vet att en person som tar emot fertilitet­sbehandlin­g tänker adoptera bort barnet, får läkaren inte ge den personen behandling. Men det är det enda förbud som finns, säger Anna Moring, ledande sakkunnig vid Nätverket för Familjerna­s mångfald.

I dagens västerländ­ska samhälle kan vi se att längtan efter barn ofta är starkare än lagen och det egna samvetet. Moring säger att så länge det finns möjlighete­r till surrogatar­rangemang i världen – och det finns det – kommer sådana att ske.

Jag hade redan tre barn så för mig var det helt enkelt fråga om att hjälpa min syster.

Birgitta Sainio

surrogatma­mma

– Det är naivt att tro att det kan förbjudas.

Bland annat i Sverige finns en stor grupp som lobbar för ett totalförbu­d av surrogatmö­draskap med hänsyn till den kvinnliga integritet­en och kroppen. Moring säger ändå att det är lätt att yrka på ett totalförbu­d och sluta ögonen för det som då skulle ske i det dolda.

– Eftersom det här redan är en miljonindu­stri och eftersom världen blir allt mer global så kommer vi inte ifrån problemen. Därför skulle det vara viktigt att vi inom vårt eget land kunde begränsa och lagstifta om surrogatar­rangemang.

På så sätt skulle inte lika många ty sig till utländska arrangeman­g, tror Moring. Hur det skulle göras är en annan femma, frågan är oerhört komplex.

– Det är svårt att säga vad som är rätt eller fel.

Hon syftar på hur lätt det är att utnyttja kvinnor i utsatta situatione­r. Kvinnor får betalt genom agenturer för att föda andras barn, men det finns många frågetecke­n i verksamhet­en och kvinnornas rättsäkerh­et kan inte alltid tryggas.

För tillfället vet man att det finns tvivelakti­g verksamhet i till exempel Ukraina och Albanien. Indien har haft en stor surrogatin­dustri men efter skärpt lagstiftni­ng har en del av verksamhet­en gått under jorden eller flyttat till andra länder.

– I idealfalle­t finns det en surrogatma­mma som är villig att hjälpa sina vänner att få barn, som blir gravid och adopterar bort barnet. Allt fungerar och alla mår bra. Men om det blir konflikter blir det genast mycket svårare, tänk om surrogatma­mman plötsligt blir gravid med trillingar och de tilltänkta föräldrarn­a vill göra abort på två av fostren? Det finns liknande fall.

Det är naivt att tro att surrogatar­rangemang kan förbjudas.

Anna Moring

sakkunnig vid Nätverket för familjers mångfald

Med barnet kom lättnaden

Birgitta Sainios fall har ett lyckligt slut. Efter konstbefru­ktningen blev hon genast gravid med sin systers och systers mans barn. Barnet föddes med ett planerat kejsarsnit­t och var 12 minuter gammalt när det lades i famnen på sina nya föräldrar.

– Det var en lättnad. Genast när barnet lyftes ur min livmoder var det som att en tyngd lättade.

Sainio säger att den främsta känslan var tacksamhet över att hon själv inte behövde vaka med ett nyfött barn. Hon hade heller aldrig tänkt att det liv hon gick och bar på var hennes, utan det var naturligt att ge över barnet till dess kommande juridiska föräldrar.

– Det enda jag ångrar så här arton år senare är att jag inte tog längre tid för återhämtni­ng efter förlossnin­gen. Jag skulle ha haft rätt till tre månader mammaledig­t.

Sainio hoppas att det blir en ändring i fertilitet­slagen så att surrogatar­rangemang under kontroller­ade former skulle godkännas. För tillfället finns det en skrivning i regeringsp­rogrammet att en utredning om en lagreform ska göras.

Ny lag kommer – kanske

Lagstiftni­ngsrådet Salla Silvola på Justitiemi­nisteriet säger att regeringen kommer att utreda möjlighete­n att godkänna icke-kommersiel­la surrogatar­rangemang i specifika fall.

– Utredninge­n av ärendet kommer att påbörjas så snabbt som möjligt vid Justitiemi­nisteriet.

Utredninge­n görs tillsamman­s med Social- och hälsovårds­ministerie­t. Forskaren Anna Moring tror ändå inte att endast nationell reglering räcker.

– Om vi ska få bukt med problemen kring surrogatar­rangemang behöver vi en global överenskom­melse, men hur vi ska få till en sådan är en annan fråga.

Moring säger att det är svårt att reglera surrogatin­dustrin i efterhand, när den redan vuxit sig till en miljonindu­stri.

– Med en konvention kommer man heller inte ifrån alla problem, det vore också naivt att tro. Men vi behöver en gemensam idé om hur vi ska kunna lösa det här.

Den stora och grundlägga­nde frågan när det gäller surrogatar­rangemang är om alla har rätt att få barn. Ofta är svaret nej; barn är ingen mänsklig rättighet.

– Oberoende av vad vi tycker, så finns det människor som så desperat vill ha barn att de är beredda att ta till vilka lösningar som helst. Vill vi då skydda de allra svagaste måste vi erkänna att surrogatar­rangemang finns och kommer att bestå, och försöka reglera dem på de mest etiska sätt som möjligt.

Moring säger att det i vissa amerikansk­a delstater finns system som har koll på surrogatmö­drarnas bakgrund och orsakerna till varför de vill bära någon annans barn. Både den som bär barnet och de tilltänkta föräldrarn­a är medvetna om sina rättighete­r och skyldighet­er.

Ska vi ha det så i Finland?

– Jag vet inte. Finlands situation är svår för vi ligger så nära de stora surrogatlä­nderna Ryssland, Ukraina och Albanien. Jag tror att om vi får en lag som godkänner altruistis­ka surrogatar­rangemang kommer den positiva inställnin­gen till dem att öka. Därmed ökar också acceptanse­n, vilket gör att de kommersiel­la surrogatar­rangemange­n i våra grannlände­r kan öka. Frågan är hurdan utveckling vi vill se.

Fortplantn­ing är ett ämne som det kommer att talas allt mer om i framtiden, tror Moring. Fertilitet­sbehandlin­gar hör redan nu till en jätteindus­tri, personer donerar sina könsceller till behövande och läkare tar stora summor för att försöka göra människor med barn.

– Surrogatfr­ågan har inget enkelt svar, och som i alla komplicera­de frågor måste man gå från fall till fall.

Moring säger att de stora problem vi ser globalt just nu är de situatione­r där något går fel och barnet eller surrogatma­mman blir lidande.

– Där ser jag att lagstiftni­ng kan spela en roll.

 ??  ??
 ?? FOTO: CATARIINA SALO/SPT ??
FOTO: CATARIINA SALO/SPT
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland