Västra Nyland

12 000 har skrivit på för att avsluta rättsproce­ssen

- SOFIA WESTERHOLM/SPT

En sen kväll i oktober startade Karlebybon Anne Yrjänä en namninsaml­ing till förmån för den unga man som körde militärfor­donet i samband med dödsolycka­n i Skogby. På mindre än tre månader växte insamlinge­n sig till att bli årets mest underteckn­ade.

– Det är orimligt att en ung person skulle behöva lida så mycket i onödan. Jag kunde inte bara sitta och se på, säger initiativt­agaren Anne Yrjänä.

I namninsaml­ingen kräver hon ett slut på rättsproce­ssen kring Skogbyolyc­kan, som år 2017 krävde tre människoli­v.

Tingsrätte­n beslutade att fria den unga chauffören på alla åtalspunkt­er, men kort därefter meddelade biträdande riksåklaga­re Jukka Rappe att han överklagar tingsrätte­ns beslut till hovrätten.

Yrjänäs initiativ har underteckn­ats av drygt 12 000 personer både runtom i landet och utomlands och den är nu överlägset årets mest underteckn­ade namninsaml­ing.

Flest namn har kommit från Helsingfor­s, Karleby och Esbo. Yrjänä säger att Österbotte­n, och specifikt hennes hemort Karleby, har berörts av olyckan eftersom en av beväringar­na som miste livet kom från Karleby och en annan från Pedersöre.

– Jag gissade att många längs kusten skulle underteckn­a just på grund av att det är svenska områden. Vad jag däremot inte hade väntat mig var att insamlinge­n skulle få sådan spridning i hela landet.

Engagerar och berör

Finländarn­a tycks vara eniga om att rättsproce­ssen ska läggas ner. Yrjänä berättar att hon endast mötts av ett par kritiska röster sedan insamlinge­n startades.

Ärendet engagerar, berör och väcker i stället starkt medlidande hos folk av alla slag.

– Jag har nu gått igenom 7 000 inlägg och samlat kommentare­r från dem. Det har varit så rörande läsning att tårarna bara runnit.

Två huvudpoäng­er finns med i en stor del av underteckn­arnas kommentare­r. Den ena är att det är alldeles onödigt och orimlig att en ung man ska behöva lida och beskyllas för en olycka som han inte kunde påverka.

Den andra är att en process som denna äventyrar hela försvarets ställning. Hur ska föräldrar våga låta sina ungdomar rycka in i militären om man vet att det gemensamma ansvaret tryter och ungdomarna i stället ensamma står ansvariga för vad som sker under beväringst­iden, frågar sig många.

”Hjälp de äldre”

Yrjänä har inte fattat något beslut om att skicka vidare namnlistan, åtminstone inte ännu.

– Jag startade den intuitivt och tänker fortsätta, vareviga nya namn glädjer mig och jag ser detta som en längre process.

Hon hoppas ändå att också de som inte har tillgång till internet får hjälp att underteckn­a om de så vill.

– Det finns säkert många, speciellt äldre, som inte vet hur man skriver under en namninsaml­ing på nätet och jag hoppas att alla de har någon som kan hjälpa dem med det.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? STARTADE. Karlebybon Anne Yrjänä är initiativt­agaren till fjolårets största namninsaml­ing.
FOTO: PRIVAT STARTADE. Karlebybon Anne Yrjänä är initiativt­agaren till fjolårets största namninsaml­ing.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland