Västra Nyland

Nya frontfigur­er på Cafferie

- MIA BERG-LUNDQVIST vnred@vastranyla­nd.fi

Sedan november har Café Cafferie nya ägare. Vissa förnyelser är att vänta, men på det stora hela kommer man att hålla fast vid ställets tidigare koncept.

Det har varit rotation på ägarfronte­n för Cafferie, som har verksamhet i både Hangö och Ekenäs.

Systrarna Jennifer och Josefin Fjäder har sålt sina andelar i företaget och i stället har Nico Parviainen kommit med i bolaget.

Han äger nu sjuttio procent av företaget jämte sin fru Mia Sundberg, som innehar de resterande trettio procenten.

– Men vi är ju gifta, så egentligen kan man väl säga att Mia har hundra procent, skojar Parviainen.

Ägarbytet skedde officiellt den 1 november och Parviainen är nu den som innehar vd-titeln. Till vardags arbetar han på Hangö Stevedorin­g, vilket han också tänker fortsätta med. Men på fritiden blir det säkert att rycka in med hjälpande händer där det behövs. Sundberg, som ju redan varit delägare i Cafferie sedan 2017, är den som kommer att ansvara för de vardagliga rutinerna i kaféet.

Vad kommer kunderna att se av ägarbytet?

– Stället har ett bra koncept, så jag ser ingen nödvändigh­et i att totalförän­dra något. Men visst, små uppdaterin­gar blir det säkert, säger Sundberg

– Det blir mera variation i utbudet av bröd och kakor. Det kommer också att ske mindre förändring­ar beträffand­e lunchen, men inte riktigt genast, hälsar Parviainen.

Sundberg, som ju redan har erfarenhet av stället, har en ganska bra uppfattnin­g om vad hon gett sig i kast med. Hon berättar att sommaren är väldigt intensiv och vintern ibland nästan för lugn.

– Det skulle vara fint om man hittade en bättre balans mellan högoch lågsäsong, konstatera­r hon.

Lördagarna är klart livligaste dagen under vinterhalv­året. Då är folk flitigt i rörelse från morgon till kväll. Men hur ska man locka in folk under de övriga dagarna?

– Då jag varit ute och marknadsfö­rt Cafferie, har det visat sig att det finns många Hangöbor som aldrig besökt kaféet, berättar Parviainen och hälsar att man får gärna framföra idéer som skulle locka till besök.

Det finns en klar skillnad mellan kaféet i Hangö och Ekenäs. I det senare är det lunchgäste­rna som dominerar. I Hangö kommer man däremot gärna in på en kopp kaffe eller ett glas bubbligt efter jobbet innan man tar itu med kvällssyss­lorna.

– Jag tror det här kommer att gå bra. Det är ett inkört koncept och läget är bra. Om ännu hotellet utvidgar kommer det enbart att innebära fördelar för vår del, säger Parviainen.

 ?? FOTO: MIA BERG-LUNDQVIST ?? SKYNDAR LÅNGSAMT. Cafferiets nya ägare Mia Sundberg och Nico Parviainen kommer att sätta sin prägel på verksamhet­en, men gör det gradvis och med hänsyn till det fungerande konceptet.
FOTO: MIA BERG-LUNDQVIST SKYNDAR LÅNGSAMT. Cafferiets nya ägare Mia Sundberg och Nico Parviainen kommer att sätta sin prägel på verksamhet­en, men gör det gradvis och med hänsyn till det fungerande konceptet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland