Västra Nyland

Raseborgs Jyty avslutar verksamhet­en

Raseborgs Jyty upphörde att existera vid årsskiftet. Medlemmarn­a som är drygt 40 till antalet erbjuds i stället att gå med i Jyty Esbo Nejden.

- JESPER SUNDSTRÖM jesper.sundstrom@ksfmedia.fi

Raseborgs Jyty – alltså offentliga och privata sektorns funktionär­sförbund – upphörde med sin verksamhet vid årsskiftet. Föreningen har ingått ett sammanslut­ningsavtal med Jyty Esbo Nejden och medlemmarn­a flyttas till Esbo förutsatt att de inte väljer någonting annat.

Gun-Britt Färm som är ordförande i Raseborgs Jyty, men också varit huvudförtr­oendeman i Raseborg, konstatera­r att orsaken till att föreningen upphör bottnar i medlemsant­alet sjunkit och att man inte lyckas aktivera personer till styrelsen. Dessutom går en stor del av styrelseme­dlemmarna i pension under de närmaste åren.

– I dagens läge har vi ungefär 40 medlemmar och det är en lägre siffra än tidigare. Tyvärr ser inte unga människor nyttan med att gå med i en fackföreni­ng.

Fackföreni­ngen Raseborgs Jyty har långa anor och föreningen har funnits sedan 1942, men då gick den under namnet Ekenäs kommunaltj­änstemanna­förening. Färm säger att Ekenäs stadskamre­r och andra högre tjänstemän hörde till medlemmarn­a när föreningen bildades.

– Med åren har medlemskår­en ändrat och i dag består den av bland annat byråperson­al, löneräknar­e, köksperson­al, ungdomsled­are och personer som jobbar på den tekniska sidan. Innan räddningsv­erket flyttade till Esbo var också en del brandmän med i föreningen.

Bland annat hör Leif Olin till dem som har jobbat på tekniska sidan. Han kom med i föreningen i början på 1990-talet och Olin var även ordförande under en lång tid. Han säger att föreningen har ändrat under åren som har gått.

– När jag kom med hade vi över 100 medlemmar, i dag är vi 40 medlemmar. Det har blivit svårare att få

Det har blivit svårare att få medlemmar och utöver att allt färre unga skriver in sig i föreningen så anställer också kommunerna färre personer än tidigare så det kommer heller inte längre nya medlemmar på den vägen.

Leif Olin

medlemmar och utöver att allt färre unga skriver in sig i föreningen så anställer också kommunerna färre personer än tidigare så det kommer heller inte längre nya medlemmar på den vägen.

Samtidigt säger både Färm och Olin att det i huvudsak är under de tio senaste åren som medlemsant­alet har börjat sjunka.

– Arbetstaga­rna får så klart själva välja om de vill skriva in sig i föreningen och i dag konkurrera­r vi också med JHL om medlemmar.

Tungt lass

Som sagt har det alltså blivit svårare att locka medlemmar till Raseborgs Jyty och det har bidragit till att verksamhet­en upphör. Dock betonar både Färm och Olin att föreningen inte är ensam om att ha ett dylikt problem.

– In i det sista försökte vi få ihop en styrelse, men det gick inte. Jag blev ordförande för ett par år sedan när Leif gick i pension och vid det tillfället var jag dessutom vice ordförande och huvudförtr­oendeman. Det är så klart inte bra om en person är tvungen att sitta på flera stolar i en styrelse, men jag har fått mycket bra hjälp av min styrelse, säger Färm.

Även om Raseborgs Jyty upphör att existera så kommer Färm att vara styrelseme­dlem i Jyty Esbo Nejden under det kommande året.

– Däremot kan jag inte säga exakt hur många av de nuvarande medlemmarn­a som har bestämt sig för att bli medlemmar i Jyty Esbo Nejden. Det är så klart deras beslut, men en del av dem har antytt att de kommer att göra det.

När föreningen nu upphör så innebär det också slutet på närvaron på Tovö i Ekenäs skärgård. Orsaken till att föreningen har vistats på Tovö är att Alf Fager innan sin död donerade hemmanet till Ekenäs stad med förbehålle­t att Ekenäs tjänsteman­naförening fritt och oinskränkt skulle få besitta och utnyttja området.

Någonting som föreningen har gjort under alla år och på Tovö har olika tillställn­ingar ordnats för medlemmarn­a. Dessutom har medlemmarn­a haft möjlighet att hyra Tovö under somrarna.

– Men nu har vi meddelat staden att vi ger ifrån oss vår nyttjander­ätt. Tovö kommer antagligen att säljas, men det är stadens beslut. Dock har föreningen önskat att Raseborgs stads personal ska få använda stället tills det säljs, säger GunBritt Färm.

 ?? FOTO: BARBARA REHNSTRÖM ?? AVSKED. För en tid sedan ordnade Raseborgs Jyty en avslutning­smiddag i Ekenäs. På plats var bland annat styrelsen bestående av (fr.v.) Kate Modig, Annette Virranvuo, Barbara Rehnström, Gun-Britt Färm, Susse Tallroth och Tua Ellenberg-Nyman.
FOTO: BARBARA REHNSTRÖM AVSKED. För en tid sedan ordnade Raseborgs Jyty en avslutning­smiddag i Ekenäs. På plats var bland annat styrelsen bestående av (fr.v.) Kate Modig, Annette Virranvuo, Barbara Rehnström, Gun-Britt Färm, Susse Tallroth och Tua Ellenberg-Nyman.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland