Västra Nyland

Tomas Söderlund funderar på att sluta

IF Raseborgs Tomas Söderlund förbereder sig inför vad som kan vara hans sista säsong. Om så är fallet hoppas han på att avsluta karriären med en FM-medalj.

- JESPER SUNDSTRÖM jesper.sundstrom@ksfmedia.fi

Det är möjligt att den kommande säsongen blir Tomas Söderlunds sista. Den 30-årige kulstötare­n säger att funderar på om han ska avsluta karriären efter sommaren.

– Jag har börjat tänka i de banorna och det kan vara att utomhusFM blir min sista tävling. Om sommaren skulle gå överraskan­de bra är det förstås möjligt att jag tänker om, men för tillfället tror jag att det kommande året blir mitt sista.

Orsaken till att FM kan bli Söderlunds sista tävling beror på att han hoppas på att ta sin tionde FM-medalj på raken. Dessutom passar det också bra att FM avgörs i Åbo – det var där som Söderlund tog sin första FM-medalj.

– Beroende på resultaten kan också friidrotts­landskampe­n mot Sverige bli min sista tävling och inte FM. Men visst skulle det vara roligt att få avsluta med att ta en medalj i Åbo.

Däremot medger Söderlund att det inte är självklart att han får ställa sig på prispallen en tionde gång. Han konstatera­r att det har blivit svårare för varje år.

– Jag har sagt det redan länge, men de unga kulstötarn­a blir bättre hela tiden. I somras hade jag dessutom tur när några av konkurrent­erna var skadade och jag tog en medalj fastän min nivå inte var den bästa. Förstås kan jag inte räkna med att det är på samma sätt nästa år och då kommer jag nog vara tvungen att hålla en bra nivå.

Skada ställde till det

Resultatmä­ssigt gick Söderlunds senaste utomhussäs­ong bättre än på många år, men samtidigt var nivån ändå inte riktigt den som han hade hoppats på. Söderlunds säsongsbäs­ta blev 18,51 meter och det stötte han på hemmaplan i Karis i juni.

Men efter det fick han det inte att stämma och säsongen avslutades med att Söderlund stötte under 18 meter i fem tävlingar på raken.

– Det positiva med säsongen var att resultaten var de bästa på länge men jag drog på mig en liten ljumsk

SISTA ÅRET?

Det skulle vara roligt att få avsluta med att ta en FMmedalj i Åbo.

Tomas Söderlund

skada under kulkarneva­len i Lojo och den bidrog till att jag avslutning­en på säsongen var problemati­sk. Även om det inte var en stor skada så påverkades mina stötar.

Dock konstatera­r han att det är enklare att acceptera motgångar om de beror på en skada jämfört med om man inte skulle veta vad som orsakar problemen.

– Det är alltid jobbigare om det handlar om övertränin­g eller om man inte riktigt förstår varför det går tungt. Nu har det inte varit några större problem med att gå vidare och jag har tränat sedan oktober.

Fokus på sommaren

Även om Söderlund tränar för fullt så säger han att han inte fokuserar särskilt mycket på den stundande inomhussäs­ongen. Han planerar att deltas i FM som avgörs i Tammerfors i mitten av februari, men många flera inomhustäv­lingar än så blir det inte.

– För mig är det sommaren som är viktig och jag siktar på att pricka in min formtopp lagom till FM. De senaste åren har jag varit i bra skick tidigt på sommaren, men tappat efterhand och jag hoppas på att det inte blir så i år.

Samtidigt säger Söderlund att han egentligen inte alls fokuserar på OS och EM som också avgörs i år.

– OS är inte realistisk­t för min del och en EM-plats är inte heller särskilt sannolik. Om jag över huvud taget ska ha en chans att komma till EM så krävs det att jag stöter en bra bit över 19 meter redan under inomhussäs­ongen. Dessutom vet jag inte vad kvalgränse­n är till EM och det säger också ganska mycket om hur troligt jag anser att ett deltagande är.

Dock vet man förstås aldrig hur det går och Söderlund säger också att det faktum att han vet att den kommande säsongen kan vara den sista har gett mera motivation.

– Även om jag inte har haft någon motivation­sbrist så är det enklare att träna för tillfället. Det känns heller inte tungt att göra någonting när jag vet att det kanske är sista gången som jag gör det.

 ?? FOTO: VN-ARKIV ?? Den kommande säsongen kanske blir Tomas Söderlunds sista som kulstötare.
FOTO: VN-ARKIV Den kommande säsongen kanske blir Tomas Söderlunds sista som kulstötare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland