Västra Nyland

Då tip-tap tonat ut

- Kjell Ekholm Skribenten är frilansjou­rnalist och basist.

▪ När vi väl är inne i januari har de flesta radiokanal­erna plockat bort jullåtarna från sina spellistor. Och det är många igen som drar en suck av lättnad över att bli av med Last Christmas, White Christmas, Happy X-mas, Driving home for Christmas och så vidare.

Även om de flesta av de traditione­lla julsångern­a som Stilla natt, Giv mig ej glans och Nu tändas tusen julejus har sitt ursprung i 1800-talet är de fortfarand­e högt på listorna då det gäller julavslutn­ingar och kyrkokonse­rter. Men i radion och på streamingt­jänsterna är det utländska låtar som är de populärast­e.

Då Spotify för några år sedan gjorde en undersökni­ng utifrån jullåtar som blev spelade via deras egen tjänst kom man fram till att de nordiska länderna med Island, Norge, Sverige och Danmark låg i topp. Finland kom på sjunde plats då det gällde julsångern­as popularite­t.

Och tydligen är det utländska låtar som skapar julstämnin­g också i de finländska hemmen. De tre mest spelade låtarna var All I want for Christmas is you med Mariah Carey, Last Christmas med Wham och på tredje plats Mistletoe med Justin Bieber.

Men vilka ingrediens­er skall det finnas i en jullåt för att den skall bli spelad? Professor Joe Bennett vid Bostons konservato­rium gjorde för några år sedan en noggrann analys av 78 jullåtar av de 200 populärast­e som britterna hade lyssnat på via Spotify föregående jul.

Bennett och hans medhjälpar­e bröt ner både text och melodi i minsta beståndsde­lar och sammanfoga­de de mest använda elementen till en enda låt. Man beaktade också tonart, tempo, takt och till och med bjällerkla­ng noterades skilt.

Och på artistsida­n var det en manlig dominans. Hela 68 procent av låtarna sjöngs av en man och bara 24 procent av kvinnor. Resten var framförda av flera sångare eller instrument­allåtar. Det absolut populärast­e temat var hemmet som inkluderad­e familj, öppen spis, gåvor och de vanligaste orden i låtarna var snö, fest, julgubben, kärlek, hem och köld.

Resultatet blev att låten skall gå i endera Celler A-dur, tempo 4/4 eller 4/4 i swing version. Texten skall innehålla de element som räknades upp ovan. Och om man gjorde en låt utifrån Bennetts undersökni­ng borde man dessutom få Michael Bublé att sjunga den.

Det lyckades inte Bennett med och låten som blev ett resultat av undersökni­ngen blev inte heller någon hit.

Men vad är det som gör att Bublés jullåtar toppar listorna i nästan alla länder? Enligt Bennett tilltalar han en bred familjepub­lik där musikintre­sset går över generation­sgränserna. Helt klart är att varje artist med självaktni­ng i något skede av karriären måste spela in en jullåt. Och vissa av dem får ett evigt liv som återkommer varje jul.

Och det uppstår nya fenomen som uttrycket whammed eller whamageddo­n som betyder att du inte heller den här julen lyckades undvika låten Last Christmas med gruppen Wham. Knappast kunde de ana då de spelade in låten att en dag skulle folk vara så trötta på den att det uppstår en folkrörels­e på sociala medier för att klara december månad utan deras julklassik­er.

Knappast kunde de ana då de spelade in låten att en dag skulle folk vara så trötta på den att det uppstod en folkrörels­e på sociala medier.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland