Västra Nyland

Dråpliga upptåg med busig gås

- ALEXANDER EKELUND vnred@vastranyla­nd.fi

Untitled Goose Game är ett smygspel olikt något du tidigare upplevt, skriver Alexander Ekelund.

Untitled Goose Game utmärker sig inte enbart genom att vara årets sista spelupplev­else för mig 2019, det är också en av de mest säregna.

Som smygspel betraktat är det förhålland­evis basalt. Men det finns en twist – och den gör hela skillnaden. Som titeln redan avslöjat så spelar man nämligen som en gås. Och inte vilken gås som helst; utan ett riktigt busfrö, som för att obehindrat kunna passera trädgårdar, trafikerad­e vägar och särskilt befolkade affärsstrå­k på vägen mot sitt slutmål (som avslöjas först i spelets slutskede) måste avleda uppmärksam­heten från sig själv genom att ställa till med hyss och oreda.

Allt handlar om att gäcka lokalbefol­kningen på diverse fantasiful­la sätt, och i sann slapstick-anda blir scenerna inte sällan dråpliga, som när man till exempel får en trädgårdsa­rbetare att trilla i sjön eller låser in en stackars pojke i en telefonkio­sk.

Det är charmigt och kul så länge det varar, och jag gillar verkligen enkelheten som löper genom hela upplevelse­n – från idé till genomföran­de; spelmässig­t som audiovisue­llt.

Vissa begränsnin­gar relaterade till mekaniken och spelmoment­en, och i synnerhet den korta livslängde­n, är i och för sig punkter som talar till dess nackdel. Men den dominerand­e känslan, när eftertexte­rna väl tonat ut på skärmen framför mig, är ändå den av att vara nöjd och belåten.

Untitled Goose Game är inte fulländat men ett oerhört charmigt litet spel som sätter punkt för året och decenniet på ett elegant sätt.

 ??  ?? UPPDRAGSLI­STA. De mål som gåsen vill utföra illustrera­s i form av en klassisk checklista på linjerat papper. Det finns även valfria extrauppdr­ag.
UPPDRAGSLI­STA. De mål som gåsen vill utföra illustrera­s i form av en klassisk checklista på linjerat papper. Det finns även valfria extrauppdr­ag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland