Västra Nyland

Ungdomsled­arna är ute och cyklar

- MIRA STRANDBERG mira.strandberg@ksfmedia.fi

I tisdags trampade uppsökande ungdomsarb­etare Rasmus Sulonen och ungdomsled­are Jonas Ehrnstén för första gången i väg med Willarit-cyklarna från ungdomslok­alen Walkers i Sjundeå. Syftet var att cykla runt i kommuncent­rum och träffa ungdomar.

– Första gången gäller det främst att åka runt för att se var ungdomarna samlas. Sen är det meningen att vi ska finnas på de platserna och prata med de unga, säger Rasmus Sulonen.

Bakom den ena cykeln finns en vagn fullastad med kaffe, kakao och saft och annat som kan behövas på fältet.

– Det är ganska mycket vikt där, får se hur långt jag orkar trampa, säger Sulonen.

Blir bekanta med varandra

Skejtparke­n, basketplan­en vid Sjundeå svenska skola och gården vid Aleksis Kiven koulu är platser som Sulonen och Ehrnstén tippar på att samlar unga i sommar. Och stränderna senare, när det blir varmare.

– Mest handlar det om att vi syns bland de unga och att de blir bekanta med oss, säger Ehrnstén.

Willarit-cyklarna kommer att synas i Sjundeå varje tisdag och fredag kväll i juni, i juli är det bara fredagarna som gäller. Utöver ungdomsarb­etare är också frivilliga med i verksamhet­en. Cyklarna är donerade av Helkama och testades i fjol i Helsingfor­s och Kotka. I år är det Sjundeå och Kajana som får testa cykelverks­amheten.

Nådde nya unga digitalt

Under coronavåre­n har all fysisk verksamhet varit på paus i Sjundeå, liksom på andra håll. Digitalt har ungdomsväs­endet ändå varit aktivt.

– Vi fick snabbt i gång en chatt där vi fanns varje dag från tisdag till fredag. Tjänsten lockade snabbt kring femtio ungdomar. Vi hittade också nya ungdomar, som inte har gått på Walkers tidigare, säger Ehrnstén.

Sulonen har också gått en utbildning i den riksomfatt­ande chatten Sekasin-chatt, där han jourar varje vecka. Både i Sjundeås chatt och i den riksomfatt­ande chatten märks de ungas behov av att få prata.

– En del tar kontakt bara för att berätta hur deras dag har varit. Men det finns också sådana som behöver mera hjälp, säger Ehrnstén.

– De som inte har någon att prata med har ett stort behov. Mest har de pratat om skolan och hur det löper på distans. En del funderar förstås på coronan, och är ledsna över att inte få träffa vänner och anhöriga, säger Sulonen.

 ?? FOTO: MIRA STRANDBERG ?? PÅ FÄLTET. Jonas Ehrnstén och Rasmus Sulonen testar ungdomsver­ksamhet på cykel i Sjundeå.
FOTO: MIRA STRANDBERG PÅ FÄLTET. Jonas Ehrnstén och Rasmus Sulonen testar ungdomsver­ksamhet på cykel i Sjundeå.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland