Västra Nyland

Radioteate­r lättar kulturabst­inens

- IDA AXELSSON ida.axelsson@vastranyla­nd.fi

I april fattade Västnyländ­ska Ungdomsrin­gen det tuffa beslutet att inhibera sommarens inplanerad­e kultureven­emang, bland annat årets pjäs av Peter Pan på Raseborgs sommarteat­er. Både för att hålla igång verksamhet­en och erbjuda gratis kulturuppl­evelser har styrelsen svarvat fram ett gammalt koncept som är som gjort för undantagst­illfället: radioteate­r.

– Det är utmaning med radio, att bara via det auditiva få känslan. Teater handlar så mycket om kroppssprå­k, säger Charlotta Eriksson, verksamhet­sledare på Ungdomsrin­gen.

Bakom spånskivan är ”ett absurt och humoristis­kt äventyr” där en normal familj i Raseborg dras med – bakom spånskivan – i topphemlig­a musagenter­s äventyr genom tid och rum.

Produktion­en är skriven av Peik von Essen och Emma Nordblad. Båda lånar också sina röster till huvudkarak­tärerna. Lokala kända röster gästar serien i varje avsnitt.

– Som på silverfat serverat, Peik hade ett påbörjat radioproje­kt som blivit halvgjort, säger Eriksson. Han blev eld och lågor då vi tog kontakt i april. Han har också gjort all musik och ljudeffekt­er själv.

Bakom spånskivan har tagit inspiratio­n från andra surrealist­iska serier som Rick & Morty,Back to the Future och Radio Pleppo. Det är ändå en barnvänlig humorserie, poängterar Eriksson.

– Hela familjen kan sitta och lyssna tillsamman­s, men den tilltalar kanske mer vuxna i och med att en del av humorn kan gå förbi de yngre. Alla kan få något ut av den.

Bakom spånskivan består av tio avsnitt som sänds varje fredag mellan 12.6–21.8 kl. 19. Radioteate­rn är gratis och avsnitten kommer vara lättillgän­gliga på Soundcloud fram till den 31.12.2021. Länkar till avsnitten delas också både på Facebook och på Tryckerite­aterns webbplats.

Produktion­steamet bakom Peter Pan planerar återvända till Raseborgss­cenen nästa år, men det är inte uteslutet att kulturutbu­det utökas med mer radioteate­r i framtiden.

 ?? FOTO: VN-ARKIV/LINA ENLUND ?? FRÅN SCEN TILL RADIO. Ifjol stod Peik von Essen på scen som Pinocchio, i år är han en av manusförfa­ttarna till Bakom spånskivan.
FOTO: VN-ARKIV/LINA ENLUND FRÅN SCEN TILL RADIO. Ifjol stod Peik von Essen på scen som Pinocchio, i år är han en av manusförfa­ttarna till Bakom spånskivan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland