Västra Nyland

Ny skyddskupa för en miljon euro

- PAAVO RANTALAINE­N

Finlands enda astronomis­ka radioobser­vatorium hade en sällsynt operation på onsdagen då radioteles­kopets skyddskupa byttes ut mot en ny. Det skedde senast för 29 år sedan.

Skoggårdso­bservatori­et som ligger i Kylmälä i Kyrkslätt har under midsommare­n haft ett team från Polen på plats. Under helgen planerade de hur operatione­n skulle utföras.

Den nya kupolen som har formen av en enorm pingisboll har kommit i delar från USA och har monterats upp bredvid radioteles­kopstation­en.

Vid 4-tiden på onsdagsmor­gonen var det dags för det stora ögonblicke­t då den gamla kupan lyftes bort och den nya exakt likadana monterades i stället.Operatione­n gjordes med avsikt på morgonnatt­en på grund av att det då är rätt vindstilla och då lyser inte solen på det känsliga teleskopet.

Den gamla kupan monterades ner i delar och skickas till återvinnin­g. Priset på det nya skyddet för teleskopet är ungefär en miljon euro.

Den specialgjo­rda kupan är en viktig del av Skoggårds 14 meter långa radioteles­kop. Den skyddar teleskopet mot snö, regn, blåst och solens värmestrål­ning.

Utan skydd kunde teleskopet inte riktas mot solen så skulle de känsliga delarna i maskinerie­t förstöras.

Kupan är nästan osynlig vid radiofrekv­enser, det betyder att teleskopet kan göra observatio­ner som om det inte fanns något skydd.

Tack vare skyddskupa­n kan man i Skoggård observera solens funktion varje dag under hela året.

Snön som på vintrarna lägger sig på kupan smälts bort genom att värma upp luften inne i kupan flera grader.

Att rikta radioteles­kopet till ett avstånd som ligger flera miljarder ljusår från den aktuella platsen är så känsligt att också en liten vindfläkt stör mätningarn­a.

Skyddskupa­n är redan den tredje på observator­iets teleskop. Solobserva­tioner har gjort i Skoggård redan i 40 år.

– Den nya kupan gör det möjligt att göra exakta observatio­nen de följande 25 åren, säger Skoggårds chef Joni Tammi.

Det är en stor investerin­g på gång på forsknings­stationen. De gamla lokalerna rivs och bredvid uppförs nya arbetsutry­mmen för forskarna.

Tillsamman­s med teleskopsk­yddet går investerin­garna på ungefär 3 miljoner euro.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland