Västra Nyland

Lojo och Borgå vill också vara med

- SOFIA WESTERHOLM/SPT

Lojo och Borgå förundras över varför städerna som ligger så nära huvudstads­regionen inte anses höra till metropolom­rådet. I en färsk rapport konstatera­r politices doktor Timo Aro att både Borgå, Lojo och även Sjundeå väl skulle platsa vid förhandlin­gsborden då beslut om metropolpo­litiken fattas.

Under 2020 ska regeringen Marin tillsätta en ny delegation för metropolpo­litiken i Finland. Två städer känner sig ändå helt utestängda ur landets metropolpo­litik, trots att de anser sig ha alla förutsättn­ingar för att få sitta med vid förhandlin­gsborden.

Städerna är Borgå och Lojo, båda på omkring 60 kilometers avstånd från huvudstade­n.

I en färsk utredning som städerna gemensamt låtit göra konstatera­r politices doktor Timo Aro detsamma: gränsdragn­ingen för vilka städer som anses höra till metropolom­rådet i Finland är konstlad.

– De stora beslut som ska fattas inom metropolpo­litiken på 2020och 2030-talen berör ett bredare område än det som nu represente­ras. Besluten berör mer eller mindre både Borgås och Lojos kommande utveckling, sade Aro då han på tisdagen presentera­de sin utredning tillsamman­s med Lojos stadsdirek­tör Mika Sivula och Borgås stadsdirek­tör Jukka-Pekka Ujula.

– Även om delegation­en för metropolpo­litiken bara är en delegation bland alla andra, så anser jag att dess betydelse är mycket stor då riktlinjer och konkreta målsättnin­gar fastställs för den kommande metropolpo­litiken.

Aro har analyserat sex olika helheter, bland annat befolkning­sutvecklin­gen, flyttninge­n till och från städerna och den dagliga pendlingen in och ut ur städerna. Han anser att den nuvarande gränsdragn­ingen för metropolom­rådet saknar saklig grund.

– Då man ser på flyttrörel­ser, trafik och liknande så är det nuvarande metropolom­rådets gränser väldigt konstlade. Gränserna utesluter städer som också berörs av besluten. Utöver Borgå och Lojo utesluts specifikt också Sjundeå kommun.

Aro ser ingen grund för att Borgå och Lojo inte skulle uppfylla kraven för att passa in bland de övriga metropolst­äderna. Exempelvis är andelen utländska invånare inom metropolom­rådet i regel högre än i övriga landet. Aros utredning visar att andelen i Borgå 2019 var 4,9 procent och i Lojo 3,3 procent. I Borgnäs, en av de tio så kallade Kuuma-kommunerna som utöver huvudstads­regionen ingår i delegation­en, var andelen utländska invånare endast 1,8 procent.

Gjorde gemensam sak

Stadsdirek­tör Mika Sivula i Lojo säger att staden länge har förundrats över varför Lojo inte anses höra till delegation­en.

– Vi har aldrig fått något entydigt och klokt svar. Ingen har sagt emot det, men ingen har heller varit villig att driva frågan framåt. Därför bestämde vi oss för att tillsamman­s med Borgå ta tag i saken och inlednings­vis utföra denna utredning.

Metropolbe­slut har enligt Sivula stor betydelse för stadens invånare. Han lyfter fram ett exempel.

– I samband med regeringen­s fjärde tilläggsbu­dget för någon vecka sedan kom informatio­nen om att staten tillsamman­s med kommunerna börjar förhandla om trängselav­gifter. De kommuner som fanns med vid förhandlin­gsborden var metropolom­rådets 14 kommuner. Trängselav­gifter är också ytterst viktiga för tusentals Borgå- och Lojobor som dagligen pendlar, men ändå satt vi inte med vid borden.

Den nuvarande gränsdragn­ingen för metropolom­rådet är enligt Sivula en historisk gränsdragn­ing som saknar grund.

– Nu har den här rapporten klargjort att det inte finns grunder för varför vi inte skulle kunna vara med.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland