Västra Nyland

I ett dopträd går livet vidare

- ANTON EKLUND

Karis-Pojo svenska församling och Raseborgs finska församling uttrycker dopet genom ett träd som symboliser­ar att livet går vidare.

I Sankta Katarina kyrka i Karis förbereder man sig för 550 års firande. Några av föremålen som är med i festlighet­erna är ett dopträd. Trädet, eller rankan, ska symboliser­a att livet går vidare. Trädet ger frukt och församling­en växer.

– Det är ett sätt att levandegör­a dopet i gudstjänst­en, säger kyrkoherde Pentti Raunio.

Livets träd har funnit i kyrkans innertak i 550 år och ganska nyligen skapades en ranka av metall. Rankan är fäst på en pelare bredvid blommorna som håller de döptas namn. Blommorna är försedda med en magnet som möjliggör att de också kan fästas på andra platser.

Under dopet kan man fästa namnen på rankan. Efter dopet får föräldrarn­a komma och söka en blomma, och en liten fest ordnas kring det.

– En lite trevligare verksamhet­sform, uttrycker Raunio det som.

Det andra föremål som är med i festlighet­erna är en staty som föreställe­r Jesus Kristus från 1300-talet. Statyn är för tillfället på restaurati­on men Raunio hoppas att den är färdig till augusti. Kyrkans 550 års jubileum skulle egentligen ha firats för några veckor sedan, men coronarest­riktionern­a gjorde att församling­en flyttade fram firandet till augusti.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? NYTT OCH GAMMALT. Livets träd har funnit i kyrkans innertak i 550 år och ganska nyligen skapades en ranka av metall. Rankan är fäst på en pelare.
FOTO: PRIVAT NYTT OCH GAMMALT. Livets träd har funnit i kyrkans innertak i 550 år och ganska nyligen skapades en ranka av metall. Rankan är fäst på en pelare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland