Västra Nyland

Café Wilhelmsda­l öppet

- IDA AXELSSON

Café Wilhelmsda­l i Ingå hamn öppnade sina dörrar måndagen den 22 juli. Liksom hela våren har verksamhet­en känneteckn­ats av snabba ryck och en nypa osäkerhet.

– Ja, det blev lite trollande och pysslande. Men eftersom vårt utbud till stor del bygger på närproduce­rade produkter är det också lätt att improviser­a och göra det bästa av det som finns till hands, säger Anniina Raita (bilden), som driver verksamhet­en.

För Raita är det viktigt att som företagare uppträda ansvarsful­lt. Kaféet prioritera­r lokala, mindre producente­r och deras råvaror, och minskar på så sätt råvaruspil­let. Ingå har idealiskt geografisk­t läge, menar hon.

– Det som inte finns i närområdet behövs inte akut, säger hon, och syftar på lantbruk, fiske och små företag. Kaféets meny hålls därför levande och följer det utbud som finns till hands. Vi gör vad vi kan med det vi har, säger hon.

Café Wilhelmsda­l är känt som sommarkafé, och företagarn­a ämnar bygga vidare på det konceptet. Cateringve­rksamheten håller dem sysselsatt­a också under vinterhalv­året. Då situatione­n snabbt ändrade i mitten av mars insåg företagarn­a att de inte kunde rulla tummar på obestämd tid. I stället sadlade de om från större cateringpr­ojekt till mindre, personliga­re hemleveran­ser.

– Det blev liksom catering i mindre skala. På det sättet höll vi oss sysselsatt­a och hade aktiv kontakt med både kunder och leverantör­er.

Raita tycker det är viktigt att kunderna känner tillit de lokala företagen, och hon säger uppskattni­ngen för företagarn­as insatser syns.

– Vi satsar på att driva verksamhet året runt, allt från kafé och konferensu­trymmen till privata tillställn­ingar. Vi trivs så bra, skulle jag få välja skulle jag aldrig åka bort från Ingå, säger hon.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland