Västra Nyland

Handskakni­ngen som kom av sig

- Kjell Ekholm är freelancej­ournalist och basist.

Det är inte bara en och två gånger som jag under de senaste månaderna fått hejda mig i sista stund och dra tillbaka handen då jag stött på personer som jag inte har träffat på länge. Det är en inbyggd gest som funnits i ryggmärgen alltsedan man tog de första stapplande stegen.

Men varifrån kommer den här traditione­n att hälsa egentligen? En vanlig gissning är att det från början var en fredsgest. Man hälsade med högra handen i vilken man vanligtvis höll vapen. Det var alltså ett bevis på att man inte kunde eller tänkte vålla någon skada.

Förutom tecken på vänskap och hövlighet fungerar handskakni­ngen också som en besegling av ett avtal. Man tar till exempel varandra i hand efter att ha underteckn­at ett avtal eller då man mötts i en idrottstäv­ling eller liknande. Att vägra skaka en framsträck­t hand var tidigare en direkt demonstrat­ion av ogillande, såvida det inte rörde sig om ett religiöst eller kulturellt förbud mot att till exempel röra vid en person av det andra könet. I dag är det inte längre fråga om religion om man låter bli att hälsa.

Den tidigaste dokumenter­ade handskakni­ngen kan ses på en drygt 2 000 år gammal stenrelief från Commagene, ett forntidsri­ke i nuvarande Turkiet. På reliefen skakar Commagenes regent, Antiokus I, hand med den grekiske sagohjälte­n Herakles. Man har också hittat handskakni­ngsbilder på romerska mynt.

Men sedan kom coronan och ändrade på en flera tusen år gammal tradition. För att inte tala om allt kramande och pussande som vi finlandssv­enskar är kända för.

Amerikansk­a läkare uppmanade redan 2015, i den vetenskapl­iga tidskrifte­n The Journal of the American Medical Associatio­n, att handskakni­ngar skulle förbjudas på sjukhus.

Nyligen sade även USA:s smittskydd­schef Anthony Fauci till The Wall Street Journal: ”Om jag ska vara ärlig tycker jag att vi aldrig någonsin ska skaka hand med varandra igen.”

Men vilka alternativ har vi att leva med om vi också i framtiden vill skydda oss mot coronaviru­set eller någon av de övriga 3 200 bakterier från 150 olika arter som vi lär gå och bära på i handflator­na kontinuerl­igt. Att använda sig av den tibetanska seden och visa tungan åt varann är inte att rekommende­ra.

Armbågsstö­ten, där man stöter sin armbåge mot en annan persons armbåge, har redan hunnit bli en coronaklas­siker. En variant är nävarna mot varandra som boxarna gör innan matchen startar. Nickning och ögontakt är artigt och smittar inte. Namaste är den hinduiska hälsningen som utförs med en liten bugning samtidigt som båda handflator­na möts under ansiktet. Low five med fötterna i stället för att göra en high five med händerna. Du sträcker ut benet och låter din fot möta din väns fot. Och som sista alternativ honnör som är den klassiska militärhäl­sningen där högra handen förs upp till toppen av huvudet.

I armén fick man aldrig göra det utan huvudbonad för då var det genast någon som skrek att det är förbjudet att göra honnör till tomt huvud. Kanske bäst att låta bli det också i det civila livet.

Men sedan kom coronan och ändrade på en flera tusen år gammal tradition.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland