Västra Nyland

Välgjord nyversion med vissa kompromiss­er

- ALEXANDER EKELUND vnred@vastranyla­nd.fi

Xenoblade Chronicles: Definitive Edition

Format: Nintendo Switch Åldersgrän­s: 12

Betyg:

Xenoblade Chronicles är fortfarand­e en höjdpunkt inom den japanska rollspelsg­enren.

Det är inte första gången som Monolith Softs omtyckta Wii-rollspel från 2011, Xenoblade Chronicles, landar på en ny plattform. Senast det hände var i samband med lanseringe­n av New 3DS (2015), då Xenoblade Chronicles 3D användes för att demonstrer­a den nya modellens snabbare processor, förbättrad­e 3D-funktional­itet och dubbla styrspakar.

Utgångsläg­et inför den aktuella Switch-versionen är emellertid det omvända jämfört med då, så tillvida att hårdvaran denna gång faktiskt är kraftfulla­re och således torde möjliggöra ett ansiktslyf­t.

Så hur stor är då skillnaden? Tja, den är förstås uppenbar med bara blotta ögat men kanske inte precis överväldig­ande. Switch:s främsta tekniska akilleshäl är just förmågan att rita upp stora spelvärlda­r, vilket innebär oundviklig­a grafiska kompromiss­er i ett äventyr med stora vidsträckt­a utomhuslan­dskap och mäktiga panoramavy­er. Även fast man ägnat omsorg åt att fräscha upp omgivninga­r, fiendemons­ter och karaktärsm­odeller är helhetsint­rycket ojämnt. Här och var framträder också en del estetiska förändring­ar som inte kommer att tilltala alla fans av originalet.

I alla övriga avseenden står sig upplevelse­n som en av 2010-talets allra främsta inom den japanska rollspelsg­enren, med ett tillfredss­tällande stridssyst­em, väldesigna­de miljöer och ett stämningsf­ullt soundtrack.

Switch-konverteri­ngen är som sagt inte utan kompromiss­er, men känns tillräckli­gt upprustat för att kunna bära upp titeln ”Definitive Edition” med hedern i behåll.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland