Västra Nyland

Västra Nyland 22 juni–3 juli 1920

-

Senaste söndag inlöpte på grund av stormen i Östra hamnen i Hangö en estskuta Ilse, hemma från Nuckö i Estland och enligt tullpappre­n på väg till Stockholm. Vid tullvisita­tionen fann man bl.a. 17 kanistrar innehållan­de sammanlagt 624 liter sprit dolda i lastrummet under ett lager potatis. Spriten beslagtogs omedelbart av tullmyndig­heterna.

General Mannerheim uppvaktade­s i lördags i Hangö av ortens skyddskår och de för tillfället å orten förlagda Kyrkslätt-ulanerna. Generalen mönstrade de skyldrande leden. Överste v. Coler tolkade i några märgfyllda ord de känslor Hangö skyddskår hyser gentemot sin hederschef medan konsulinna­n Märtha Friis överräckte ett fång vita rosor.

I Tenala kyrka gives i morgon efter gudstjänst­en en kyrkokonse­rt till förmån för diakonissv­erksamhete­n. Medverkand­e äro orgelniste­n i Mustasaari Elis Nyberg och fröken Ethel Grönlund från Hangö.

Såsom tidigare nämnts har Städernas Allmänna Brandstods­bolag som bidrag till inköp av en motorsprut­a utlovat åt Ekenäs F.B.K. 20 000 mark. Numera har också Brandstods A.B. Fennia donerat 5 000 mark för samma ändamål.

Kårens bestyrelse har redan uppgjort avtal om inköp av en motorsprut­a, som kommer att utställas på Finländska Mässan.

Man har bett oss påpeka ett oskick av mänsklig nyfikenhet, som tog sig ett tydligt uttryck, då ett antal fängslade personer i onsdags på kvällen fördes med tåg från staden. På stationen hade samlats en mängd nyfikna, som visade så stor närgångenh­et att det var svårt för konvojen att bana sig väg till vagnen.

I söndags dödades i siminrättn­ingens vid Knipan bassäng en mindre huggorm, som kom simmande på vattnet.

Den sedan några veckor pågående träarbetar­estrejken i Billnäs bilades i torsdags under medverkan av den av socialstyr­elsen förordnade medlingsma­nnen, vicehärads­hövding von Boehm.

Bolsjevika­nfallen i ÖstKarelen fortgå. Den östkarelsk­a regeringen och trupper ha varit tvungna att draga sig till Finland. En del av Kivijärvi by brinner.

Uusi Suomi uppger att en åländsk deputation begivit sig till England för att bedriva propaganda och förmodlige­n vara tillstädes vid folkförbun­dsrådets sammanträd­e den 9 dennes, då frågan om Ålands öde kommer att behandlas.

Folktinget­s fullmäktig­e vända sig till statsrådet med en skrivelse i vilken begäres regeringsp­roposition om självstyre­lse för Nyland,

Uusi Suomi har vid samtal med livsmedels­ministern bl.a. erfarit, att spannmålsk­onsumtione­n med de nuvarande ransonerna kan anses fullständi­gt betryggad intill den nya skörden. Någon förhöjning av ransonerna har icke planerats och torde ej heller i allmänhet anses nödvändig.

Västra Nylands folkhögsko­las kamratförb­und avhåller sin sommarfest å Tenala Kommunalhu­s lördagen den 3 juli kl. 2 e.m. Socker och smörgåsar bör medtagas. Logi över natten erhålles.

På söndagen är allmän fest som börjar kl. 5.

En begagnad telefonapp­arat önskas köpa. Svar till Martin Bergroth. Tel. 261. (Annons).

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland