Västra Nyland

Fiskecupen har börjat

- JESPER SUNDSTRÖM jesper.sundstrom@ksfmedia.fi

Fiskecupen har börjat och det har redan fångats stora gäddor. Till exempel har August Örnmark fångat en gädda som vägde 4890 gram. Men i den första cuptabelle­n hittas även skärkniv, sutare och braxen.

Fiskecupen är öppen för fiskar som fångats i Västnyland mellan den 1 juni och den 31 augusti. Fiskar av alla slag kan anmälas till cupen. Varje art tävlar i sin egen klass, vikten är avgörande för placeringe­n. Fiskarna ska vara fångade inom VN:s spridnings­område, i vid bemärkelse, och i första hand med redskap som normalt används av fritidsfis­kare.

I cuptabelle­n får tre fiskar per klass plats samtidigt. Den minsta faller nedåt, kanske ur tabellen, då en större anmäls. I gäddklasse­n brukar det bli trängsel. För att ge spinnfiske­gäddor en chans kan gäddklasse­n vid behov utökas.

I höst deltar alla fiskar som anmälts under cuptiden i utlottning­en av fiskebeton­ade pris. De fiskare som finns kvar i den slutliga cuptabelle­n får ett diplom. Därför är det viktigt att fiskarens fullständi­ga postadress finns med bland kontaktupp­gifterna.

Fyll i uppgiftern­a om din fångst på Vastranyla­nd.fi/ fiskecupen. Det gäller att vara exakt med mått och vikt. Ladda också gärna upp en bild på fångsten och fiskaren.

Cuptabelle­n publiceras en gång i veckan hela sommaren. VN:s fiskecup dokumenter­ar vilka slags fiskar som under en säsong fångas i våra vatten. Därför noteras också anmärkning­svärda fångster som tagits med profession­ella redskap och metoder.

Braxen

1 140 gram. Carl Holmberg, Karis. Nät i Svartån den 15.6.

Gädda

4 890 gram. August Örnmark, Tenala. Kastspö i Ovanmlamtr­äsket 17.6.

4 450 gram. Carl Holmberg, Karis. Nät i Svartån 6.6.

Skärkniv

685 gram. Roland Lindholm, Ekenäs. Nät i Pojoviken 19.6.

Sutare

2 620 gram. Carl Holmberg, Karis. Nät i Svartån 15.6.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? FIN FÅNGST. August Örnmark har fångat en gädda som vägde nästan fem kilogram.
FOTO: PRIVAT FIN FÅNGST. August Örnmark har fångat en gädda som vägde nästan fem kilogram.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland