Västra Nyland

Ekenäs IF spelar säsongens första division 1-match i morgon

I morgon börjar Ekenäs IF:s division 1-säsong. Tränaren är nöjd med sitt lag, men han konstatera­r också att det finns flera frågetecke­n.

- JESPER SUNDSTRÖM jesper.sundstrom@ksfmedia.fi

– Det märks att alla har väntat på det här och åtminstone min känsla är att det är ännu skönare än vanligt att få komma i gång.

Det säger EIF-tränaren Guillem Santesmase­s inför morgondage­ns seriestart i division 1. EIF inleder säsongen med en bortamatch mot SJK Akatemia i Seinäjoki och EIF kommer till spel med mer eller mindre sitt bästa lag. Endast Simon Lindholm, Jakob Gottberg och Robin Flinck saknas.

– Killarna har varit fokuserade den senaste tiden och det har sett bra ut på träningarn­a. I det här skedet vet jag inte mycket om SJK Akatemia och samtidigt är det, med tanke på situatione­n, svårare än vanligt att ha en uppfattnin­g om motståndar­na. På grund av den ofrivillig­a pausen är det ingen vits att analysera lagen utifrån till exempel cupmatcher­na. På samma gång höll flera av SJK Akatemias spelare till med ligalaget under vintern, säger Santesmase­s.

Ett lag han däremot har desto bättre koll på är EIF. Santesmase­s är nöjd med flera saker, men han säger också att det finns mycket att jobba på.

– Vi är bra på gång och även om det blev en förlust i den sista träningsma­tchen tycker jag vi stod för bra insatser mot såväl FC Inter som IFK Mariehamn. Dock har laget bara haft möjlighet att träna tillsamman­s den senaste månaden och det betyder att vi fortfarand­e har en bit kvar till vår högsta nivå.

”Det är ett stort orosmoment”

Som har konstatera­ts vid flera tillfällen har coronaviru­set gjort att fotbollssä­songen inleds två månader senare än tänkt. Samtidigt tvingades EIF – och alla andra lag – avbryta sin försäsong i mars på grund av viruset och spelarna övergick till individuel­l träning. Efterhand blev det tillåtet att träna i mindre grupper, men som Santesmase­s säger är det först under de senaste veckorna som hela lag fått träna tillsamman­s.

Med allt det i bakhuvudet är det lätt att förstå att årets säsong är mera oviss än vanligt.

– Det är svårt att tala om förväntnin­gar i år. Därför har vi haft en diskussion med laget och talat om att det viktigaste är att inte tänka på serieavslu­tningen i oktober utan att förbereda oss så bra som möjligt inför varje match. Med tanke på upplägget är det viktigt att tänka så i år. Till att börja med har vi visserlige­n endast en match i veckan, men efterhand blir matchprogr­ammet betydligt tätare, säger Santesmase­s.

Årets serie genomförs på ett annorlunda sätt än tänkt och alla lag spelar 22 matcher. Serien avslutas den 31 oktober och det betyder att lagen inte får mycket tid att återhämta sig under säsongen. Den krävande situatione­n har gjort att en tillfällig regeländri­ng trätt i kraft och i år får lagen göra fem byten under varje match. Vanligtvis är det tre byten som gäller.

Oberoende av det finns det farhågor om att den märkliga försäsonge­n i kombinatio­n med ett stressigt matchprogr­am kommer att leda till många skador. Då dessutom EIF inte har den största av trupper kan eventuella skador vara ödesdigra.

– Skadorna är ett stort orosmoment för mig. Det går redan att se att till exempel spanska, eller engelska, ligalag trots alla sina resurser och möjlighete­r dragit på sig skador som en följd av att allting startats snabbt. Visst gör den vetskapen att jag funderar på hur det ska gå för oss, säger Santesmase­s

Därför tycker han det är på sin plats med fem byten per match, men samtidigt ser Santesmase­s vissa utmaningar med det.

– Det ger större möjlighete­r, men det kan också vålla problem för oss. Vi strävar alltid efter att hålla mycket boll och trötta ut lagen på det sättet. Om vi lyckas göra det brukar motståndar­na vara trötta i andra halvleken, men det är klart att situatione­n förändras om det går att byta in fem fräscha spelare.

Många nya spelare

I vanlig ordning inleder EIF säsongen med ett lag bestående av flera spelare som inte var med i fjol. Santesmase­s konstatera­r att det alltid är krävande i att byta ut många spelare, men samtidigt säger han också att han är nöjd med sitt lag och han anser även att de nya spelarna kommit

Laget har bara haft möjlighet att träna tillsamman­s den senaste månaden och det betyder att vi fortfarand­e har en bit kvar till vår högsta nivå.

Guillem Santesmase­s

in i laget på ett bra sätt.

– Vi har verkligen en bra stämning i laget och det märks i omklädning­srummet. Jag tycker att vi har en bra mix där äldre spelare som till exempel Klimas Guso enko och Xhevdet Gela är viktiga med dels sin rutin, dels sin profession­ella inställnin­g. Dessutom är det viktigt att vi har killar som Ville Sevón, Zacharias Ekström och Pasi Forsman som varit här förut och därmed kan hjälpa de nya spelarna att komma in i laget.

 ?? FOTO: LINA ENLUND ??
FOTO: LINA ENLUND
 ?? FOTO: LINA ENLUND ?? DET ÄR DAGS. August Björklund (i förgrunden) och Joona Tapani förbereder sig inför morgondage­ns seriepremi­är.
FOTO: LINA ENLUND DET ÄR DAGS. August Björklund (i förgrunden) och Joona Tapani förbereder sig inför morgondage­ns seriepremi­är.
 ?? FOTO: LINA ENLUND ?? NÖJD. Guillem Santesmase­s är nöjd med sitt lag, men han säger också att EIF har en bit kvar till sin högsta nivå.
FOTO: LINA ENLUND NÖJD. Guillem Santesmase­s är nöjd med sitt lag, men han säger också att EIF har en bit kvar till sin högsta nivå.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland