Västra Nyland

Ledare: Ett nytt program med viktigt budskap

Det nya jämställdh­etsprogram­met är en viktig signal – inte bara för ministern.

- THOMAS SUNDSTRÖM thomas.sundstrom@ksfmedia.fi

I juni i fjol skrevs ett stycke västnyländ­sk historia då Tenalabon Thomas Blomqvist valdes till minister för nordiskt samarbete och jämställdh­et. Nu ett drygt år senare kan man konstatera att ministerti­den egentligen bjudit på allt annat än det väntade – coronakris­en har påverkat samhället och regeringen på ett sätt som saknar motstycke.

Med ens ritades taktiktavl­an helt om och fokus flyttade till akuta ärenden. Nu börjar landet förhoppnin­gsvis så där sakta återgå mot en normalare vardag, även om sviterna av pandemin lär synas länge ännu.

För ministrarn­a betyder det rimligtvis också att man kan arbeta ännu mera på sina egentliga områden – för Thomas Blomqvists del innebär det bland annat jämställdh­etsfrågorn­a.

De frågorna var länge mycket framme, men också där dämpades farten av coronan. I torsdags godkändes dock det nya jämställdh­etsprogram­met för åren 2020–2023 av statsrådet.

Centrala teman i programmet är att förbättra jämställdh­eten i arbetslive­t och familjerna samt att bekämpa diskrimine­ring på grund av kön och våld mot kvinnor, och då också sexuella trakasseri­er. Det som också plockades fram är till exempel främjandet av lönetransp­arens samt att förbättra ställninge­n för personer som hör till könsminori­teter.

”Vi vill göra Finland till ett föregångar­land inom jämställdh­et”, sade Blomqvist till SPT och visst finns det saker att ta itu med. Ett av de mest långvariga och centrala problemen är skillnaden i löner mellan män och kvinnor. Och den finns kvar – enligt Social- och hälsovårds­ministerie­t var löneskilln­aden mellan män och kvinnor i fjol 16 procent till männens fördel då man jämför snittlöner för ordinarie arbetstid.

En stor förklaring enligt Blomqvist är en väldigt könssegreg­erad arbetsmark­nad där kvinnodomi­nerade branscher brukar ha lägre lön. Samtidigt sträcker sig problemati­ken längre än så, då man ser på löner inom samma bransch sjunker löneskilln­aden till 2–6 procent.

Rent konkret leder dessutom lägre löner till lägre pensioner, vilket kan leda till ökad risk för fattigdom. Och det här är förstås bara orättvist.

Till SPT medgav Blomqvist att löneskilln­aderna kan vara svåra att åtgärda genom lagstiftni­ng, eftersom lönerna bestäms av arbetsmark­nadsparter­na. Det som regeringen kan göra är att försöka påverka attitydern­a.

För Thomas Blomqvist själv kan jämställdh­etsprogram­met betyda en profilhöjn­ing om det till äventyrs skulle behövas. Av Helsingin Sanomat utsågs han ju i vintras till landets mest okända minister. Själv konstatera­de han i sitt sommarprat i radion att det inte gjorde något – hans politiska verksamhet bygger inte på ett kändisskap, utan han vill nå resultat genom det vardagliga arbetet utan att behöva spetsa till sitt budskap.

Taktiken är förmodlige­n rätt. Fyra lyckade riksdagsva­l i följd och en utnämning till minister talar sitt tydliga språk.

Samtidigt kan Blomqvist också peka på konkreta resultat. Hur mycket en enskild minister kan påverka är förstås en sak för sig, men knappast var det en nackdel att ha en minister från regionen när regeringen genast beviljade kustbanan en finansieri­ng för grundförbä­ttring och äntligen beslöt elektrifie­ra Hangö-Hyvingeban­an.

För att ta de två kanske mest uppenbara exemplen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland