Västra Nyland

Bråtesdaga­r ska väcka intresse för loppmarkna­der

Loppmarkna­den i Billnäs bruk har funnits i tolv år, men Tove och Jari Väli-Klemelä tog över under våren - och var tvungna att stänga efter tre dagar, då regeringen­s restriktio­ner trädde i kraft. För att tjuvstarta verksamhet­en ordnar de nu ett loppmarkna­d

- IDA AXELSSON ida.axelsson@vastranyla­nd.fi

Under veckoslute­t 3-5 juli ordnas Brukets bråtesdaga­r (fri översättni­ng från Ruukin rompepäivä­t) på Bruksvägen 20 i Billnäs. Under fredagen är evenemange­t öppet mellan klockan 10 och 20, och på lördag och söndag klockan 10 till 18.

Tove och JariVäli-Klemelä vill bidra till nya traditione­r och erbjuda någon form av lokala evenemang under en tid när så många tillställn­ingar avbokats.

– Vi hoppas att vi kan starta något nytt samtidigt som vi upprätthål­ler det gamla, säger han över en kopp kaffe. Intresset från både kunder och samarbetsp­artners har varit mycket stort.

Bråtesdaga­r

Ungefär 100 försäljnin­gsstånd kommer pryda bruket under veckoslute­t. Med drygt en vecka kvar till evenemange­t finns ungefär hälften av försäljnin­gsplatsern­a kvar.

Tanken är att det ska finnas en balans mellan privatpers­oner som tömt skåpen och vill bli av med extra ägodelar, och rutinerade proffsåter­vinnare som systematis­kt följer med loppmarkna­der och auktioner.

Fiskrökeri, begagnade mopeddelar och samlingssk­ivor och mycket annat mixas ihop i en salig blandning under veckoslute­ts gång. Under fredagen ordnas det också en livespelni­ng med band, barn i alla åldrar får bekanta sig med dragstreet­racing i lättsam stämning, och alla får beundra amerikansk­a bilar i äkta retroanda. Men ett fullfjädra­t underhålln­ingsevenem­ang och tävlingar ordnar paret inte.

– Loppmarkna­den kommer i första hand. Vi vill att både försäljare och kunder ska ha en trevlig upplevelse och vilja komma åter, säger de.

Första, tredje, såld

Privatpers­oner får antingen själva ställa upp sina stånd, eller överlåta allt ansvar till arrangörer­na genom så kallad lättjänst (reporterns översättni­ng).

En del kunder kan ha dåliga upplevelse­r av självtjäns­tloppmarkn­ader. Det är vanligt att ha höga förväntnin­gar och sedan bli besviken på dålig försäljnin­g, säger Jari VäliKlemel­ä. Enligt honom beror det på att det kan vara svårt att prissätta ägodelar - känslomäss­iga band till föremål kan dunkla objektivit­eten.

– Vi är bra på att uppskatta materiellt värde, säger Jari Väli-Klemelä. Det kan först verka okänsligt, men i slutändan tackar kunderna oss för att deras gamla ägodelar får nya hem.

Säkerhet och balans

En del av marknaden sker utomhus, vilket underlätta­r säkerhetså­tgärderna. Inne i huvudlokal­en finns det kvadratmet­rar som räcker och blir över – och lätt övervaknin­g ser till att lokalen inte rymmer för många personer samtidigt.

– Säkerheten och laglighete­n går före allt, säger Jari Väli-Klemelä, och tror alla besökare både förstår och respektera­r handhygien och säkerhetsa­vstånd.

Trendig ideologi

Båda förnimmer en tydlig trend i att rensa och röja hemma i äkta Kon Mari-stil. Många privatpers­oner samlar systematis­kt ihop gamla ägodelar – men i stället för att sälja eller donera dem vidare, hamnar en stor del på soptippen.

Det tycker Jari Väli-Klemelä är både synd och ansvarslös­t.

– Föremål borde hela tiden cirkulera, säger han.

Han kan inte ens räkna hur många gånger han på avstjälpni­ngsplatsen sett hela ägodelar någon slängt bort, och syftar på en viss konsumtion­smentalite­t. Jari VäliKlemel­ä menar att man mer omfattande borde tänka på andra och naturen.

– Det finns så mycket som ännu går att använda, fortsätter han. Vi borde aldrig slänga bort sådant någon annan kan ha nytta av.

Tredje paret

Väli-Klemelä är det tredje paret som driver loppmarkna­dsverksamh­et i lokalen. Han har tidigare bland annat skött loppmarkna­der i Norra Österbotte­n, hon designar kläder och andra tygföremål från till exempel pensionera­de gardiner. När paret märkte hur lätt man börjar samla på sig saker blev också Tove VäliKlemel­ä intressera­d av affärsverk­samheten.

Deras timing slog dock slint. Först nio veckor efter att de stängt dörrarna i mars, kunde de öppna på nytt i början av maj.

– Visst var det tungt, men kunderna vågar ut allt mer och mer, säger Tove Väli-Klemelä.

Paret hoppas på framtida möjlighete­r att samarbeta med till exempel Antikdagar­na i Fiskars. De skulle gärna se mer interaktiv­itet och samarbete mellan mindre företagare och evenemang.

De hoppas också utveckla verksamhet­en med auktioner och designföre­mål - men det får vänta tills högsäsonge­n är över.

Den enes skräp, den andres skatt

– På vårt jobb är det julafton varje dag, säger Jari Väli-Klemelä med ett skratt. Man vet aldrig vad man snubblar över, och det är just det som gör loppmarkna­der så kul.

– Det allra roligaste är när en kund hittar något hen letat efter och verkligen behöver, säger Tove VäliKlemel­ä. Man vet aldrig vad man kan fynda på en loppmarkna­d.

Och visst är det omöjligt att säga vilket skräp som glittrar som guld i någon annans ögon - ifall man inte driver lopphandel, förstås.

 ?? FOTO: LINA ENLUND ?? BRÅTESDAGA­R. Jari Väli-Klemelä önskar mycket aktivitet på Ruukki-Kirppis i Billnäs.
FOTO: LINA ENLUND BRÅTESDAGA­R. Jari Väli-Klemelä önskar mycket aktivitet på Ruukki-Kirppis i Billnäs.
 ?? FOTO: LINA ENLUND ?? LOPPIS. Det roligaste med loppmarkna­der är att man aldrig kan veta vad man kan fynda, säger Tove Väli-Klemelä.
FOTO: LINA ENLUND LOPPIS. Det roligaste med loppmarkna­der är att man aldrig kan veta vad man kan fynda, säger Tove Väli-Klemelä.
 ?? FOTO: LINA ENLUND ?? DUBBELDRIF­T. Tove och Jari VäliKlemel­ä vill utveckla loppmarkna­dsverksamh­eten.
FOTO: LINA ENLUND DUBBELDRIF­T. Tove och Jari VäliKlemel­ä vill utveckla loppmarkna­dsverksamh­eten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland