Västra Nyland

Gubbarna mognar nu

I stället för att prata om Bonäs bär som en regelrätt jordgubbso­dling, föredrar ägaren Roger Lindberg att säga gårdsturis­m.

- IDA AXELSSON ida.axelsson@vastranyla­nd.fi

Det var inget impulsbesl­ut att börja driva jordgubbso­dling. I och med generation­sskifte på gården började

Roger och Anna Lindberg leka med idén, och efter fyra år av förberedel­ser säljer de jordgubbar i liten skala sedan 2019. Lindbergs behåller sina kontorsarb­eten och driver gården vid sidan om, mer som en hobby än något annat.

– Folk frågar nog ibland om vi är riktigt kloka, som spenderar semestern med att jobba, skrattar Lindberg. Men när man räknar med hur terapeutis­kt det är att odla, och hur trevligt det är att träffa folk, så förstår man att det är värt det.

Gårdsturis­m

– Det finns så många skickliga jordgubbso­dlare, jag kan inte räkna mig till dem, säger Roger Lindberg. Det här är snarare en terapeutis­k hobby, att få komma ut och jobba fysiskt och med något jordnära.

Roger Lindberg vill inte kalla sig jordgubbso­dlare. Snarare kallar han verksamhet­en gårdsturis­m. På det sättet har bruket en egen nisch, utan att sikta på fullfjädra­d bärprodukt­ion och affärsverk­samhet.

– Vi har till exempel bredare gångar i landet så det ska vara enklare att gå och sitta, och så fokuserar vi på att odla bär som är lätta att plocka, säger Roger Lindberg. Vi har inte kapacitet till heltidsbru­k, i så fall borde bruket vara tio gånger större än det är. Det är inte heller vad vi vill göra.

Behöver man en paus från plockandet, kan man ta det lugnt under det breda parasollet på gården, eller umgås med de sällskapli­ga sommarlamm­en som semestrar på bruket.

– Barn i skolåldern brukar bli alldeles begeistrad­e av lammen, säger Roger Lindberg. De är flasklamm, så de är otroligt vänliga och sällskapli­ga.

Pop med självplock

Gården erbjuder huvudsakli­gen självplock, men en del färdigt plockat finns till hands. Gården sysselsätt­er fyra sommarjobb­are som gör en stor del av sysslorna på bruket, säger Roger Lindberg. Bland annat plockar de små mängder bär, men sköter också om bruket och gården tillsamman­s med Lindberg.

– Vi skulle inte klara verksamhet­en utan dem. De är väldigt flitiga.

Ungdomar vill jobba om de bara får.

De flesta kunder föredrar att plocka sina egna bär, berättar han, och menar att det verkar vara en trend att plocka själv. Mottagande­t från kunderna har varit mycket positivt.

–Och det känns väldigt trevligt när kunder säger att de åt våra jordgubbar i fjol, och nu kommer tillbaka i år, säger Roger Lindberg.

Hjälpande händer, klövar och insekter

Gården huserar inte bara lamm och glada sommarjobb­are, utan också en humlekolon­i med 300 medlemmar. Mängden pollineran­de insekter har minskat så drastiskt att näst intill alla som odlar bär har egna kolonier som hjälper dem klara av säsongen. Trots det fungerande samarbetet är det tragiskt och oroväckand­e, menar Roger Lindberg.

– Jag brukar säga att vi nog egentligen är en av Raseborgs största arbetsgiva­re, skrattar han.

På gården försöker man utnyttja ekologiska hjälpmedel så gott det går, men att totalt avstå från konvention­ell odlingstek­nik där man skyddsbeha­ndlar plantorna är näst intill omöjligt.

– Man blir aldrig fullärd. Vi skrev nästan en bok med lärdomar i fjol, men den räcker inte till i år, säger Roger Lindberg.

Den egentliga verksamhet­en startades med talkohjälp och flitiga sommararbe­tare. Vänner, bekanta och familjemed­lemmar har generöst erbjudit hjälp och stöd i alla väder.

– Vi är väldigt tacksamma för all hjälp vi fått, säger Roger Lindberg. Och visst har vi märkt att en stor del av ens problem löser sig själva om man får komma ut och jobba med händerna, och med växter och natur. Man är lugnare då.

 ?? FOTO: IDA AXELSSON ?? GLAD BÄRPLOCKAR­E. Utan hatt och vattenflas­ka ska man inte bege sig ut i jordgubbsl­andet, tipsar Eva Aaltonen.
FOTO: IDA AXELSSON GLAD BÄRPLOCKAR­E. Utan hatt och vattenflas­ka ska man inte bege sig ut i jordgubbsl­andet, tipsar Eva Aaltonen.
 ?? FOTO: IDA AXELSSON
FOTO: IDA AXELSSON ?? SOMMARARBE­TARE. Evert Lindberg (till vänster) och William Björkman pysslar om gården under säsongen.
FOTO: IDA AXELSSON FOTO: IDA AXELSSON SOMMARARBE­TARE. Evert Lindberg (till vänster) och William Björkman pysslar om gården under säsongen.
 ??  ?? SÖTA GUBBAR. Sorten Frida har stora, lättplocka­de bär.
SÖTA GUBBAR. Sorten Frida har stora, lättplocka­de bär.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland