Västra Nyland

Plankorsni­ngen i Bobäck kan stängas

- PAAVO RANTALAINE­N

Det är meningen att stänga vägen som korsar kustbanan i Bobäck för allmän motorfordo­nstrafik. Fotgängare och cyklister kommer fortfarand­e över plankorsni­ngen normalt.

Trafikleds­verket har gjort upp nya planer för trafikarra­ngemangen på Bobäckgrän­den.

Plankorsni­ngen planeras få nya bommar som stänger av övergången, bommarna öppnas med en mobilappli­kation som endast räddningsf­ordon, polisen och jordbrukar­e som kör med arbetsmask­iner över plankorsni­ngen får.

Förändring­en beror på den nationella planen att stänga plankorsni­ngarna för att uppnå större säkerhet. Det finns inga planer på underfart eller bro på Bobäckgrän­den.

Projektet har varit aktuellt i flera år och det har lämnats in 13 anmärkning­ar till planen. Trafiksäke­rheten i Bobäck anses i anmärkning­arna märkbart tryggare än i Masaby och på Ring III:s omfart.

600 motorfordo­n i dygnet

Trafiken över plankorsni­ngen är överraskan­de stor. I projektpla­nen talar man om upp till 600 motorfordo­n som korsar banan per dygn. Trafikleds­verket anser att det i den nuvarande plankorsni­ngen finns brister i trafiksäke­rheten. Det motiveras med att banan har två spår vid Bobäck och att trafikmäng­den är relativt stor över banan och också med att tågtrafike­n är livlig och att tågen kör fort.

130 tåg kör förbi Bobäck per dygn och de kan köra förbi korsningen med en hastighet på 120 kilometer i timmen.

Trafikleds­verket påminner om att det under de senaste fem åren har rapportera­ts 11 nära ögat situatione­n och dessutom skador på bommarna och vandalism som inträffat nio gånger.

De nya trafikarra­ngemangen kostar enligt beräkninga­rna 60 000 euro som staten betalar i sin helhet.

Banplanen är till påseende på Trafiledsv­erkets sidor till slutet av juli.

Det finns också planer på att stänga plankorsni­ngen i Jeppas i Kyrkslätt.

 ?? FOTO: PAAVO RANTALAINE­N ?? STOPP. Trafikleds­verket planerar stänga plankorsni­ngen i Bobäck i Kyrkslätt för motorfordo­n.
FOTO: PAAVO RANTALAINE­N STOPP. Trafikleds­verket planerar stänga plankorsni­ngen i Bobäck i Kyrkslätt för motorfordo­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland