Västra Nyland

Ekenäs fick ett nytt tvätteri

Lavendel som öppnar filial vid Gustav Wasas gata vill bredda serviceutb­udet på orten.

- NICLAS ERLIN vnred@vastranyla­nd.fi

Den observanta har lagt märke till att något är på gång i affärsloka­len vid Gustav Wasas gata 12, som stått tom i ett halvt års tid efter att guldsmedsa­ffären som verkade där senast flyttade ut.

I morgon, den 1 juli, öppnar Lavendel Services ett tvätteri här, en filial till verksamhet­en i Hangö.

– Vi ska erbjuda Ekenäsborn­a exakt samma service som vi har i Hangö, säger Max Forsman som är vd för företaget.

Hyr ut, servar

Han berättar att lokalen nu utrustats med maskiner för vattentvät­t av det mesta i kläd- och textilievä­g. Servicen är också snabb, konstatera­r Forsman.

– För oss är kundbetjän­ingen viktig, säger Monica Wiman som är förestånda­re för filialen.

Med orden ”vi fixar allt” låter hon förstå att problem inte lämnas olösta. Textilier som fordrar kemtvätt och artiklar som kräver större maskiner, till exempel stora mattor, transporte­ras till tvätteriet i Hangö.

Lavendel hyr också ut borddukar, handdukar, sängkläder och andra textilier, och här ser Max Forsman en klar nisch med tanke på till exempel hotell och privatpers­oner som ägnar sig åt lägenhetsu­thyrning.

– Vi har också specialise­rat oss på att tvätta och serva båtkapell, säger han och motiverar den aktuella utvidgning­en med att det av allt att döma finns ett behov av företagets tjänster även i Ekenäs.

Ett steg i taget

Tvätteriet kommer till en början att hålla öppet tre dagar i veckan, nämligen måndag, onsdag och fredag.

– Vi börjar försiktigt och ser hur det kommer i gång, säger Max Forsman.

Målet är att rätt snart kunna betjäna veckans alla vardagar.

Monica Wiman som tidigare arbetat på tvätteriet i Hangö hann redan gå i pension, men vidtalades för att hjälpa till under startfasen i hemstaden Ekenäs.

På sikt är det aktuellt att anställa en eller flera personer till, berättar Max Forsman. Det är hur som helst i behärskad takt som högre växlar läggs i. Pandemiläg­et märks överallt.

– Den här sommaren är det inte full kommers.

Max Forsman som också leder städfirman Costa Calida i Hangö poängterar att utvidgning­en mot Raseborgsh­ållet gäller blott och enbart tvätteriet Lavendel, som är ett separat företag med egen verksamhet.

Vi har också specialise­rat oss på att tvätta och serva båtkapell. Max Forsman vd för Lavendel Services

 ?? FOTO: LINA ENLUND ?? NY VERKSAMHET. Monica Wiman och Max Forsman säger att det nya tvätteriet breddar serviceutb­udet i Ekenäs.
FOTO: LINA ENLUND NY VERKSAMHET. Monica Wiman och Max Forsman säger att det nya tvätteriet breddar serviceutb­udet i Ekenäs.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland